Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodni dan mlijeka
  • 02.06.2017. 10:30

Darovali tisuću litara domaćeg kravljeg mlijeka

Ukazali su na važnost uporabe domaćeg zdravog kravljeg mlijeka u ljudskoj ishrani, ali, nažalost, i na velike probleme u proizvodnji zbog kojih je samo prošle godine u Brodsko-posavskoj županiji propalo 77 proizvođača mlijeka!

  • 1.750
  • 185
  • 0

Podjelom 1.000 litara domaćeg kravljeg mlijeka na slavonskobrodskom korzu Udruga proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije u suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za poljoprivredu jučer je po drugi put obilježila Međunarodni dan mlijeka.

"Cilj nam je ovom podjelom mlijeka približiti naš domaći proizvod građanima kako bi one koji znaju podsjetili, a one koji ne znaju upoznali s okusom pravog domaćeg kravljeg mlijeka. Njemu ništa nije oduzeto, a s druge strane mogu birati trajno u kojem ne znamo šta je i šta pijemo i je li to uopće mlijeko", kazao je Mato Bojić iz Banovaca, tajnik Udruge proizvođača mlijeka i proizvođač domaćih kravljih sireva koji je ovom prilikom podsjetio i na problem gašenja mljekarstva.

Najviše za pravo mlijeko znaju stariji građani

I Ivan Klasnić, agilni predsjednik Udruge proizvođača mlijeka, rekao je da se ovom akcijom darivanja u kojoj su sudjelovali članovi udruge sa 20 do 50 litara, željelo ponaprije educirati mlade što je to pravo domaće mlijeko, za razliku od pasteriziranog koje kupuju u robnim lancima i trgovinama. Nažalost, rekao je, najviše su na štand dolazili stariji građani koji znaju što je pravo mlijeko.

Akcijom se željela i aktualizirati problematika mljekarstva u Hrvatskoj, osobito na području Brodsko-posavske županije gdje su lani bila 242 proizvođača koji su proizveli 13.011.000 litara mlijeka, a godinu dana ranije, 2015. bilo ih je 319 sa proizvodnjom od 14.500.000 litara. Već taj alarmantan podatak da ja za samo godinu dana propalo čak 77 proizvođača, govori o teškom stanju u toj oblasti.

Najviše isporučuju Dukatu i Vindiji

"Proizvođači naše županije najviše mlijeka isporučuju Dukatu i Vindiji, nešto se malo prerađuje u sireve i druge proizvode. Nadamo se da će oživjeti ideja o zajedničkom projektu naše Udruge, mljekare BIZ iz Pleternice i mjerodavnih u brodsko-posavskoj županiji o opskrbi mlijeka sa naših farma dječjih vrtića, domova za stare i nemoćne i drugih korisnika dostavom na kućne pragove, što bi nama proizvođačima puno značilo. Mi se jednostavno moramo na razne načine boriti za preživljavanje, opstanaka i smanjenje negativnog trenda propasti govedarstva i proizvodnje mlijeka", kaže Ivan Klasnić ukazujuću usput mnogobrojne probleme koji ih muče - od niske otkupne cijene do posljedica cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože koje im nisu pravično nadoknađene. Nažalost, tvrdi, u rješavanju mljekarske problematike nemaju dovoljno sluha i potpore najodgovornijih mjerodavnih ustanova u Hrvatskoj.


Tagovi

Slavonskobrodskom korzu Međunarodni dan mlijeka Mato Boić Ivan Klasnić Dukatu Vindiji BIZ.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]