Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osilovac d.o.o.
  • 02.08.2020. 12:00
  • Osječko-baranjska, Feričanci

Damir Matković: Kada imate 800 junadi i 560 krava bitna je brza košnja i spremanje krme

Čak 200 hektara ljulja, nekih 50 lucerne te ostalo sjenaže pšenice je posao koji mora biti odrađen u optimalnim rokovima kako bi sjenaža bila najbolja za tov i proizvodnju mlijeka, kaže voditelj ratarstva farme Osilovac d.o.o. koja je partnera pronašla u tvrtki SIP i njihovim strojevima.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.401
  • 428
  • 1

Put nas vodi u Feričance, selo u Osječko-baranjskoj županiji nadaleko poznato po vinima. No, ovoga puta razlog su krave odnosno proizvodnja hrane za njih. Ratarstvo, proizvodnja krme, silaže za biooplinsko postrojenje glavni su poslovi farme Osilovac d.o.o. i kako nam kaže Damir Matković, voditelj ratarstva, važno je na vrijeme sve poslove obaviti za što im treba vrhunska mehanizacija. Brzo pokositi i spremiti krmu mogu sa strojevima tvrtke SIP Šempeter, a čak 350 hektara je pod lucernom, talijanskim ljuljom i travama koje su hrana za oko 800 grla junadi u tovu, kao i za proizvodnju mlijeka od 560 krava.

Tri velika stroja za 80 hektara košnje dnevno

Dakle, čak 1.500 hektara je zemlje za obraditi, posijati, pokositi, požnjeti i slično. A navedenih 350 hektara pod livadama moraju se brzo riješiti. Čak 200 hektara ljulja, nekih 50 lucerne te ostalo sjenaže pšenice je posao koji ne smije omanuti. Moraju biti odrađeni u optimalnim rokovima kako bi sjenaža po svojim kemijskim i fizikalnim svojstvima bila najbolja za tov i proizvodnju mlijeka.

Spider 900/8 je profesionalni robustan okretač s osam rotora

"Upravo ta visoka učinkovitost bila je presudna pri odabiru njihovih strojeva, a od iduće sezone površine bismo dodatno povećali onima pod stočnim graškom. Mora se riješiti od 50 do 80 hektara dnevno, što s ova tri velika stroja možemo, a k tome su i povoljni troškovi održavanja i brzina dostave rezervnih dijelova", kaže Matković.

S ta tri krucijalno važna stroja u ovom poslu upoznala nas je Ivanka Belej, direktorica prodaje SIP-a za Sloveniju i Balkan.

Visoka produktivnost i izdržljivost

Silvercut disc 900 C predstavlja trostruku kombinaciju. Sastavljaju je prednja kosilica Silvercut disc 300 F i zadnja dupla kombinacija u sredini pričvršćenih kosionih grebena Silvercut disc 900 C. Kombinacija je namijenjena većim farmama i kontraktorima, kojima je potreban stroj visoke produktivnosti, izdržljivosti, jednostavan za upotrebu i s niskim troškovima održavanja. Povezivanje priključka ruke i središnjeg učvršćenja grebena omogućuje optimalno prilagođavanje terenu. Maksimalan kut prilagođavanja ± 15°.  

Sigurnosna spojka u slučaju naleta učinkovito štiti kosilicu od oštećenja. Prilikom udarca u prepreku, ona se u trenutku otvori, a zbog posebnog položaja zgloba greben se jednostavno zaokrene nazad i istovremeno prema gore. Greben se nakon udarca u prepreku sam vrati u radni položaj. Osjetljivost sigurnosnog sistema moguće je jednostavno prilagođavati. Kosioni grebeni se podižu iz radnog položaja, što omogućava jednostavan prelaz preko pokošenih redova. Stupanj rasterećenja može se jednostavno i brzo namjestiti prije početka ili tokom košenja. Za vrijeme košenja on je vidljiv na manometru. Prilikom skladištenja stroj zauzima prostor 2.2x3m i visinu od 4m. Na tvrdi pod stroj se postavi na četiri noge koje odlikuje brzi sistem fiksiranja. Tako postavljen ujedno definira radni položaj (visinu priključka i nagib prema naprijed). Diskovi se vrte u paru za brže i efikasnije odvajanje.

Star 850/26 T je dvorotorski sakupljač s hidrauličkim namještanjem širine dvostrukog zboja u sredini s dva modularna, neporpusna rotora, s 26 tangencijalno postavljenih pojedinačno promjenjivih ruku. Na svakoj ruci su po četiri opružna prsta. Dodano je također tandem podvožje i dvostruko montiran rotor koji se regulira po visini.

Star 850/26t je dvorotorski sakupljač

Spider 900/8 je, pak, profesionalni robustan okretač s osam rotora. Novi oblik povezanih zaštita osigurava dobru stabilnost. Mali promjer rotora osigurava jednakomjeran rastres trave. Svaki rotor se pojedinačno prilagođava terenu. Rad značajno olakšava brzo i jednostavno namještanje kuta rotora. Okretač je u transportnom položaju uži od 3 metra. Mali promjer rotora omogućava jednakomjerno rasipanje svježe ili suhe krme. Inovativni hidraulični sistem omogućava jednostavno upravljanje tijekom rada i transporta. Posjeduje i fleksibilan priključak s hidrauličkim stabilizatorima za lakše praćenje stroja tijekom rada i ublažava transport.

Vrhunski performans i neometan rad

SIP je najveći slovenski proizvođač opreme za poljoprivredu, sa sjedištem u Šempetru u Savinjskoj dolini. Duga tradicija omogućava da u izradu kvalitetnih i robusnih poljoprivrednih strojeva ugrade bogato iskustvo i stručnost, ističu u ovoj tvrtki, a kako je i rekla Belej, njihova vizija je stalno razvijanje strojeva za košnju i spremanje trave koji udovoljavaju svim potrebama korisnika kakav je i ova tvrtka, Osilovac d.o.o.

Njihovi poljoprivredni strojevi inače su poznati po jednostavnoj upotrebi i jedinstvenoj robusnoj konstrukciji koja omogućava izdržljivost i dugi radni vijek. I upravo zato izvoze u 55 država svijeta. Ističu i da u izradi koriste dijelove poznatih svjetskih proizvođača jer žele da i najopterećeniji dijelovi imaju dug radni vijek bez ikakvih oštećenja.

"Naše strojeve odlikuje iznmna trajnost. Prilagođeni su za rad u svim uvjetima gdje se zahtijeva vrhunski performans i neometan rad. Rad je pojednostavljen do te mjere da je maksimalno skraćeno vrijeme pripreme, a produženo vrijeme za rad sa strojem", rekla je predstavnica SIP-a. I Matković i Belej slažu se u svojoj izjavi je da se s tim strojevima za manje vremena učini više posla, a jednostavno rukovanje, iznimna prilagodljivost, lagani transport i skladištenje su velika prednost.


Fotoprilog


Tagovi

SIP Feričanci Osilovac Damir Matković Ivanka Belej Sjenaža Košnja


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

SIP Strojna industrija d.d.

Juhartova ulica 2, 3311 Šempeter v Savinjski dolini, Slovenija
tel: +386 (0) 3 703 85 00, e-mail: zeljko.sostaric@sip.si web: https://www.sip.si/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]