Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 30.10.2021. 10:30

Covid-19: Potpore sektoru peradarstva zbog otežanih uvjeta poslovanja

Potpora za gubitke zbog prisilnog smrzavanja mesa peradi i pada prodaje svježeg mesa peradi te za gubitke zbog poteškoća u plasmanu jaja A klase, mjere su pomoći sektoru.

Foto: Bigstock/ PramoteBigstock
  • 374
  • 23
  • 1

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je još jedno javno savjetovanje na temu Pravilnika o provedbi Programa potpore sektoru peradarstva zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19. 

Kako pojašnjavaju, predloženim Nacrtom Pravilnika o provedbi Programa potpore sektoru peradarstva zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19 propisuju se uvjeti prihvatljivosti korisnika, kljunova i količina proizvedenih jaja, te vrijeme i način podnošenja Zahtjeva za potporu.

Mjere koje se provode tijekom odvijanja Programa su:

  • Potpora za gubitke zbog prisilnog smrzavanja mesa peradi i pada prodaje svježeg mesa peradi (Mjera 1),
  • Potpora za gubitke zbog poteškoća u plasmanu jaja A klase (Mjera 2).

Uvjeti prihvatljivosti korisnika

"Potpora se ne može dodijeliti velikim i srednjim poduzetnicima koji su već bili u poteškoćama u smislu Uredbe o poljoprivrednom izuzeću na dan 31. prosinca 2019. godine", napominju iz Ministarstva. 

Također, ne mogu ju dobiti poduzetnici koji podliježu neizvršenom nalogu za povrat sredstava na temelju prethodne odluke Europske komisije kojom se potpora ocjenjuje nezakonitom i nespojivom s unutarnjim tržištem.

S druge strane, može se dodijeliti mikro i malim poduzetnicima koji su bili u teškoćama u smislu Uredbe o poljoprivrednom izuzeću na dan 31. prosinca 2019., pod uvjetom da se nad njima ne provodi skupni postupak insolventnosti prema nacionalnom zakonodavstvu i nisu primili pomoć za sanaciju ili pomoć za restrukturiranje.

Prihvatljivi korisnici za Mjeru 1 su mikro, mala i srednja poduzeća te velika poduzeća, koja posluju u odobrenim objektima za klanje peradi te su upisana u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.

Za Mjeru 2 to su mikro, mala i srednja poduzeća te velika poduzeća, koja se bave uzgojem kokoši nesilica i moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

  • upis u Upisnik poljoprivrednika ili upis u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,
  • upis u JRDŽ i
  • upis u Upisnik farmi kokoši nesilica.

Za potporu u Mjeri 1 prihvatljivi su kljunovi zaklane peradi koji su evidentirani u sustavu VETIS u periodu od 1. travnja do 31. prosinca. 2020. godine i isporučeni na klanje u odobrene objekte za klanje s farmi upisanih u JRDŽ, dok su za Mjeru 2 prihvatljive količine proizvedenih jaja A klase koje su evidentirane u sustavu VETIS u periodu od 1. travnja do 31. prosinca. 2020. godine i proizvedene na farmama koje su upisane u JRDŽ.

Jedinični iznos potpore

Jedinični iznos potpore za obje mjere utvrđuje se proporcionalnom raspodjelom predviđenog financijskog iznosa navedenog u točki 8. Programa a prema broju prihvatljivih kljunova ili prihvatljivoj količini proizvedenih jaja.

Tak kod Mjere 1. ne može biti veći od 0,55 kn po zaklanom kljunu brojlera, 3,00 kn po zaklanom kljunu purana, 1,50 kn po zaklanom kljunu guske te 1,00 kn po zaklanom kljunu patke, dok za Mjeru 2. ne može biti veći od 30,89 kn za 100 kg proizvedenih jaja.

Najviši iznos potpore po korisniku koji djeluje u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje iznosi 225.000 eura kao što je propisano u točki 23. stavku a., a kod poduzetnika koji se bave preradom i stavljanjem na tržište poljoprivrednih proizvoda iznosi 1.800.000,00 eura kao što je propisano  u točki 22. stavku a. Privremenog okvira – COVID 19. Potpore iz Programa mogu se međusobno zbrajati.

Pri izračunu najvišeg iznosa potpore iz stavka 4. i 5 ovoga članka koristi se tečaj Europske centralne banke na dan 1. siječnja 2021. godine.

Dodatne informacije o savjetovanju možete pronaći ovdje.

"Potpore iz Programa mogu se zbrajati s potporama odobrenim na temelju Uredbe Komisije (EU) br. 1408/2013 od 18. prosinca 2013. o primjeni članaka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije na potporu de minimis u poljoprivrednom sektoru (SL L 352, 24. 12. 2013.) ili s potporom na temelju Uredbe o poljoprivrednom izuzeću uz poštivanje odredbi o zbrajanju iz tih uredbi", stoji u savjetovanju koje je otvoreno do 4. studenog ove godine. 


Tagovi

Sektor peradarstva Covid-19 Program potpore Smrzavanje mesa peradi Jaja klase A


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]