Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.04.2009.

Čopor vukova poklao dva stada u 24 sata

Vukovi su poharali imanja Aćima Macure i Stevana Grulovića, gdje su poklali ovce i janjad

  • 824
  • 39
  • 0

Nepuna 24 sata nakon što su u subotu u zoru stočaru Aćimu Macuri u istoimenom zaseoku kod Kistanja upali u staju i poklali 22 ovce, čopor izgladnjelih vukova u prvim satima Uskrsa u svojem krvoločnom pohodu kamenjarom Bukovice obrušio se na imanje Stevana Grulovića (79), gdje su ubili 19 ovaca i petoro janjadi, a pritom su napali još 20 grla, među kojma najveći broj mladih janjaca.

Prema riječima stočara Grulovića, vukovi su na imanje ušli nakon što su preskočili kameni zid visine dva metra i 35 centimetara.

Režanje i blejanje ovaca

Upali su u dvorište, a potom u staju, gdje su za nekolko minuta počinili pokolj.

- Bilo je oko 4 sata kad sam čuo stravično režanje i blejanje ovaca - rekao nam je Grulović.

- Hitro sam, koliko mi zdravlje, bolest i godine dopuštaju, ustao iz kreveta, upalio svjetlo u dvorištu i tada u polumraku ugledao njihove repove kako zamiču preko visokog zida.

Ovo još nisam doživio u svojim godinama, niti sam to prije čuo od svojih starijih. Preskočiti takvu visinu može samo vuk.

Svemu tome čudili su se poslije i policajci kad su obavljali istragu - rekao je suzih očiju starac u nadi da će nadležno ministarstvo, preko čijeg je poticaja nabavio matično stado, imati razumijevanja i pomoći.

Šteta od 40.000 kuna

- Znamo da su vremena teška za državu i sav narod, ali se nadamo razumijevanju jer su nam ovce sve što imamo i od čega preživljavamo ovo malo vremena što nam je preostalo - zaključio je Stevan Grulović, zbrajajući štetu od gotovo 40.000 kuna.

Posljednja dva pokolja u kistanjskome kraju, zabilježena doslovno u 24 sata, među tamošnjim stočarima izazvala su pravu paniku i strah pa se stoku sada prije sumraka vraća s ispaše.

Dobro se zatvaraju staje i puštaju se psi, od kojih, prema riječima mještana, nema koristi u susretu s vukovima.

Autor: Željko Huljev/EPEHA


Izvori

Jutarnji list