Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 19.04.2024. 18:00

Cjepivo protiv ptičje gripe nije dovoljna zaštita - što je još potrebno napraviti?

Ako cjepivo nije učinkovito, virus se i dalje razmnožava, a da se kod životinja to ni ne primijeti, odnosno da zbog cjepiva ne pokazuju nikakve simptome

Foto: Depositphotos/dewald@dewaldkirsten
  • 379
  • 54
  • 0

Cijepljenje protiv ptičje gripe ne može u potpunosti imunizirati ptice, navela je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u posljednjem izvješću. Dala je i preporuke o testiranju uginulih ptica jednom mjesečno, kako bi se dokazala odsutnost bolesti te zaštitio promet peradi i proizvoda od njih. 

Cijepljenje ne može biti jedina mjera 

"Cijepljenje je važan alat u borbi protiv ptičje gripe i preporučuje se kao dio integriranog pristupa kontroli bolesti", rekao je voditelj EFSA-ine Jedinice za biološke opasnosti i zdravlje te dobrobit životinja, Frank Verdonck, u priopćenju za javnost te dodao da usprkos tome, postoji potreba za dodatnim nadzorom i provedbom mjera za smanjenje rizika od prijenosa virusa. 

Naime, kod cijepljenja peradi protiv ptičje gripe postoji opasnost da ipak dođe do infekcije visokopatogenim virusom. Ako nije dovoljno učinkovito, ovaj se virus može razmnožavati, a da se kod životinja to ne primijeti, odnosno da zbog cjepiva ne pokazuju nikakve simptome. A to znači da još uvijek postoji opasnost od širenja na druge životinje, ali i na ljude. 

Zato je prema EFSA-i potrebno na mjesečnoj razini testirati najviše petnaest životinja po jatu, a koje su uginule u zadnjih 48 sati.

Ako se to kombinira s uobičajenim praćenjem ptičje gripe i kod cijepljene i kod necijepljene peradi, tada je 99 posto sigurno da nema infekcije ovim virisom, navode. 

Raste broj eutanazirane peradi 

EFSA ove preporuke temelji na 3,5 milijuna domaćih ptica uginulih ili eutanaziranih između prosinca 2023. i ožujka 2024. na farmama peradi zaraženih visoko patogenom ptičjom influencom.

Prema podacima Europske komisije, u razdoblju 2016.-17. ubijeno je više od devet milijuna životinja, a 12,5 milijuna u razdoblju 2020.-21.

Međunarodno priznate biosigurnosne mjere potrebne za suzbijanje širenja ove bolesti su masovno uništavanje i ograničenje prometa što ujedno znači i velike troškove za peradare i druga poduzeća. 

Zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Saudijske Arabije, na primjer, trenutno odbijaju kupovati od zemalja koje prakticiraju cijepljenje zbog straha od uvoza virusa na njihov teritorij.

Zaražene i cijepljene patke 

Ideja o cijepljenju posebno je potaknuta iz Francuske, koja je u listopadu 2023. započela taj program vrijedan 100 milijuna eura te je računala na cijepljenje više od 25 milijuna ove peradi do 25. ožujka. Ono je obavezno za farme s više od 250 pataka kako bi se spriječila uginuća, eutanazija i ograničenje prometa. 

No, u siječnju su nacionalne vlasti otkrile izbijanje virusa na farmi pataka koje su bile cijepljene. Tada su izjavili da je poznato da ono ne eliminira u potpunosti rizik od infekcije, ali smanjuje kruženje virusa. 


Tagovi

Ptičja gripa Cjepivo EFSA Frank Verdonck Cijepljenje peradi Zaražena perad


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.