Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 09.08.2016. 09:00

Cijepljenje goveda počelo u zoni najvećeg rizika

Najveći rizik od virusa je na području Slavonije koja broji više od 125.000 grla, što je oko 30 posto ukupnog broja goveda u zemlji.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
  • 1.716
  • 170
  • 0

Počelo je cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože u Hrvatskoj. Najveći rizik od virusa je na području Slavonije koja broji više od 125.000 grla, što je oko 30% ukupnog broja goveda u zemlji. Samo na području Osječko-baranjske županije je oko 80.000, a potom slijedi Vukovarsko-srijemska koja broji 30.000, dok je na području Brodsko-posavske oko 15.000.

"Rizik od bolesti najveći je na području Slavonije s obzirom na brzinu bolesti kojom se širi u Srbiji. Prvi dan akcije održali smo edukaciju za ovlaštene veterinare i veterinarske inspektore, pojasnili situaciju zbog čega cijepljenje smatramo najboljim rješenjem, kao i tehničke detalje akcije, način upisa podataka, korištenja cjepiva, kao i to kako ćemo se boriti s ograničenjima koja je to cijepljenje uspostavilo untar zemlje", objašnjava Tomislav Kiš, pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane.

10-20 dana za stvaranje imuniteta

Bolest na čijem su udaru posebice mliječne krave, na oko 200 kilometara je od granice ove regije. Procjenjuje se kako Hrvatska ima dovoljno vremena da životinje spremno dočekaju virus jer je za stvaranje imuniteta potrebno između 10 i 21 dan.

"Prema našim ranijim procjenama, bolest bi se u Hrvatskoj mogla pojaviti krajem kolovoza i početkom rujna, ako ne bude neugodnih iznenađenja. To nam daje dovoljno vremena da se populacija u ovoj regiji procijepi te spremi za dolazak bolesti i da se od nje izvučemo", dodao je on.

Veterinari su već nekoliko mjeseci unazad upoznati s ovim problemom, a cjepivo je spremno. Većina uzgajivača, ističe Kiš, također je upoznata s bolešću. "Imamo kompletne količine cjepiva za regiju. Nedostaje nam još 50.000 za cijelu zemlju, ali su one za sjever Hrvatske, odnosno Istarsku i Varaždinsku županiju koje u ovom trenutku nisu ugrožene", nastavio je Kiš.

Bolest na granicama Dubrovačko-neretvanske županije

Susjedi Mađari također su se odlučili na isti način kao i mi obračunati s bolešću kvrgave kože, ali su u to krenuli nešto kasnije. Službeni stav kako će se u cijepljenje krenu tek kada bolest bude na 100 kilometara od Mađarske, donijeli su krajem srpnja.

"Oni su u nešto boljem položaju. Između njih i bolesti je još Vojvodina gdje nije zabilježena bolest, kao i mi. Mi, osim sa Srbijom, pak, imamo granicu i s BiH gdje još nemamo jasnu situaciju, ali imamo i Crnu Goru na jugu u kojoj je u posljednjih 15 dana zabilježno 137 slučajeva. Praktično, bolest je već na našim granicama uz rub Dubrovačko-neretvanske županije", rekao je pomoćnik ministra.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju kako se akcija u cijelosti financira iz proračuna što znači da proizvođači nemaju troškova oko cijepljenja, nego samo trebaju slušati veterinare i izaći im u susret te prijaviti svaku sumnju na pojavu ove bolesti. Naglašavaju također, kako je riječ isključivo o bolesti goveda i nema nikakve opasnosti za ljudsko zdravlje, odnosno po konzumiranje mesa i mlijeka te se navedeni proizvodi mogu slobodno koristiti.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL


Tagovi

Bolest kvrgave kože Goveda Slavonija Osječko-baranjska županija Rizik Srbija Mađarska Vojvodina Cjepivo Veterinari Uzgajivači


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]