Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 03.07.2023. 15:25
  • Vukovarsko-srijemska, Drenovci

Četiri nova slučaja afričke svinjske kuge

Riječ je o gospodarstvima na području Općine Drenovci koja drže ukupno 50 svinja, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 4.619
  • 249
  • 1

Laboratorijskom analizom potvrđena su četiri nova slučaja afričke svinjske kuge, a riječ je o gospodarstvima na području Općine Drenovci koja drže ukupno 50 svinja, priopćilo je danas Ministarstvo poljoprivrede. 

"Ovime će od početka pojave zaraze na RH biti eutanazirana ukupno 301 svinja na zaraženim gospodarstvima na području Vukovarsko-srijemske županije odnosno mjesta Gunja, Privlaka, Rajevo Selo, Posavski Podgajci i Drenovci", navode. 

Ministarstvo je odredilo i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava već zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera.

Podsjetimo, na snazi je Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uz prateće Rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje najistočnije županije.

"Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat čine sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor", upozoravaju iz Ministarstva. 

Sumnja se na afričku svinjsku kugu u još 10-ak objekata, kreće eutanazija

Naglašavaju kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih onih koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima.


Tagovi

ASK Afrička svinjska kuga Zaraza Novi slučajevi Ministarstvo poljorivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB