Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 20.12.2022. 14:00
  • Brodsko-posavska, Staro Petrovo Selo

'Čestitka' iz općine: Za uzgoj svinja na otvorenom mora graditi spremnik za fekalije ili - kazna

Radiš sve po zakonu, uredno prijavljen OPG i uzgoj, životinje ograđene i dvostrukom ogradom i električnim pastirom, sad pohađam i predavanja za dobrobit životinja i onda vam stigne nešto ovakvo, ogorčena je Agica Ferić.

Foto: A. Ferić
  • 6.128
  • 553
  • 0

Umjesto da razmišljam o Božiću, stigne mi ovakva čestitka, ogorčena je Agica Ferić, vlasnica OPG-a iz Starog Petrovog Sela koja je zaprimila upozorenje Komunalnog redarstva ove općine prema kojemu za svinje koje drži u slobodnom uzgoju u roku 90 dana mora izgraditi vodonepropusni spremnik u koji će sakupljati i redovito prazniti fekalni otpad.

Ne učini li to, stoji u dopisu, izreći će joj se kazna u visini 3.000 kuna. 

"Znači, radiš sve po zakonu, uredno prijavljen OPG i uzgoj, prošla na natječajima za program ruralnog razvoja, životinje ograđene i dvostrukom ogradom i električnim pastirom, sad pohađam i predavanja za dobrobit životinja i onda vam stigne nešto ovakvo", kaže nam navodeći da se ondje nalazi svega 13 grla. Osam crnih slavonskih i jedan nerast te nerast pasmine hampshire i tri bijele svinje. 

Odluka o komunalnom redu

Jasno joj je da bi, da je riječ o intenzivnom uzgoju, morala imati spremnik, no, ističe, rijeć je o slobodnom, ekstenzivnom uzgoju i to u selu Vladisovo koje je imalo četiri stanovnika, a danas pet. Upravo međususjedski odnosi ono su što je, kaže, uzrok svega. 

Naime, komunalni redar na teren je izišao po prijavi osobe koja je navela da uzgojem svinja na otvorenom krše komunalni red. Pojednostavljeno, svinje mu smrde, a ona, naveli su, krši članak 22. Odluke o komunalnom redu kojim je propisano da vlasnik mora držati životinje u prostorijama ili posebno građenim prostorima, odgovarajuće uređenim za tu namjenu koji se moraju redovito čistiti i održavati. Mora osigurati uvjete da se neugodni mirisi i buka ne šire u okolini te osigurati uvjete za očuvanje okoliša. Dužan je tekući animalni otpad sakupljati i redovito prazniti u vodonepropusne spremnike sukladno važećim zakonskim propisima. 

"U zakonu nema da mora biti bazen za fekalije jer ja imam uzgoj na otvorenom. Znači, dupla ograda i koja nastamba da se imaju gdje skloniti radi nevremena", navodi revoltirana odlukom na koju se planira žaliti. 

"Tjeraju me da se riješim svega, ali neću samo tako odustati. Borit ću se za svoje", naglašava dodajući i da u općini koja ima pod sobom 13 sela nijedno kućanstvo takav sustav nema. "Izgleda da ćemo morati i životinje naučiti kako se ide na WC", ljuta je vlasnica kojoj je ovo drugi šok u kratkom vremenu. 

Pravilnik ne postoji 

U listopadu joj je, naime, netko ukrao 13 praščića, koji su tada težili oko 15 kilograma. "I nitko da je pitao kako smo, treba li pomoći, a sad ovo", ogorčena je dodajući da je ovo ionako bila izuzetno teška godina u kojoj svi stočari posluju s minusom zbog iznimnog rasta cijene stočne hrane. Svinja i općenito stoke je na selima sve manje, a ovakvim odlukama sigurno će im se broj dodatno smanjiti. 

U razgovoru sa stručnjacima za stočarstvo doznajemo da ne postoji pravilnik koji bi u uzgoju na otvorenom propisivao gradnju spremnika za fekalije. Nije čak ni propisano koliko se uvjetnih grla može držati po hektaru. 

Komentar o cijelom slučaju zatražili smo i od Općine Staro Petrovo Selo. 


Tagovi

Agica Ferić Uzgoj svinja Crne slavonske svinje Komunalni redar Vodonepropusni spremnik Kazna


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]