Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna hranidba
  • 19.04.2016. 09:30

Češnjak za zdraviju perad!

Uslijed trenda odbacivanja antibiotika i prelaska na prirodne dodatke hrani za perad, češnjak se posebno ističe svojim djelotvornim djelovanjem.

Foto: bigstockphotos.com
  • 4.000
  • 252
  • 0

Peradarska proizvodnja je najbrži način dobivanja kvalitetnih proizvoda životinjskog podrijetla (jaja i meso).

Suvremena brojlerska proizvodnja je visoko intenzivna, gotovo tvornička i kao takva se dosta oslanja na kvalitetnu hranu, visokoproizvodne linijske hibride, tehnički napredne objekte i visoko mehanizirane procese.

Dodatci u hranidbi peradi

Kako bi se održala visoka proizvodnja, u hranu se dodaju određeni aditivi (dodaci) koji imaju različite funkcije. Ti dodaci uključuju antibiotike, kokcidiostatike, enzime, antioksidante, pigmente (boje), arome i razne vezivne tvari i njihova uloga je povećanje konzumiranja i konverzije hrane kako bi se pospješio rast brojlera.

Njihovom upotrebom se također smanjuju uginuća, ali i troškovi liječenja. Ovi aditivi su često tema znanstvenih rasprava budući da potencijalno mogu biti štetni. Opći trend u stočarstvu je da se upotreba antibiotika svede na najmanju i najnužniju moguću mjeru, a od 2006. godine u Europskoj Uniji vrijedi zabrana dodavanja antibiotika u hranu za životinje. Zbog toga se traže prirodne zamjene, jednako efikasne kao i sintetički proizvodi.

Zamjena antibiotika drugim biološki aktivnim supstancama u hranidbi životinja je vrlo aktualna tema. U svijetu se hranidba brojlera i nesilica oslanja na veću upotrebu probiotika, prebiotika, začinskog i aromatičnog bilja, organskih kiselina, kvasaca i drugih prirodnih dodataka. Među trenutno dostupnim hranjivima koja se koriste u peradarstvu, zamjena se može naći u određenim biljkama i začinima. Kao jedna od mogućih prirodnih alternativa sve češće se u znanstvenim radovima može naći češnjak.

Djelotvorna svojstva češnjaka

Češnjak sadrži oko 17% proteina, 0,8% masti, 3% minerala, bogat je vitaminima B kompleksa (B1, B2 i B3), ali i enzimima. On obiluje i aromatičnim uljima koja stimuliraju probavu i pozitivno utječu na respiratorni sustav peradi. Češnjak je od davnina poznat kao začin i biljni preparat koji utječe na prevenciju i liječenje mnogih bolesti, od različitih infekcija pa sve do bolesti srca, a posjeduje i antimikrobne osobine.

Suvremena medicina smatra češnjak biljkom koja ima antikancerogeno, antibiotsko, antioksidantno djelovanje. Također potiče razvoj i jačanje imuniteta, pomaže kod raznih upalnih procesa, zatim ima hipoglikemijske osobine i štiti srce i krvne žile. Djeluje na regulaciju razine kolesterola u krvi. Zbog svojih brojnih pozitivnih osobina na ljudsko zdravlje, znanstvenici su ga uključili i u hranidbu životinja. I to s velikim uspjehom.

Češnjak u hranidbi peradi

Češnjak se koristi već skoro pola stoljeća u hranidbi peradi i svinja. Primijećeno je da perad kojoj se daje češnjak bolje napreduje, efikasnije koristi hranu, povećana joj je nosivost (čak i do 10%) i kvaliteta jaja (niža razina kolesterola), ali i sama grla su otpornija zbog jačanja imunološkog sustava i smanjenja razine kolesterola u krvi.

Češnjak se peradi daje osušen i samljeven, umiješan u kompletnu smjesu koncentrata ili u premiks. Zbog svog jakog mirisa perad se mora navikavati na ovo hranjivo. Koncentracija češnjaka u hrani za perad varira ovisno o učinku koji se želi postići. Iako koncentracija češnjaka u hrani varira, primijećeno je da se već sa 0,3% češnjaka u hrani postižu veoma dobri rezultati. Udio češnjaka može ići i do 5%, ali već preko toga se ne postižu zadovoljavajući efekti.

Sve su ovo razlozi zbog kojih se svakako veća pažnja treba posvetiti ovoj magičnoj biljci, a ako i vi koristite češnjak u hranidbi svojih životinja, slobodno to podijelite s nama.

Foto: bigstockphotos.com;nimnull


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Hranidba životinja Perad


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Magistar poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivni borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]