Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljsko meso
  • 28.02.2019. 18:00

Češka kontrolira poljsku govedinu, Varšava prijeti kontrolom češkog piva

Češka je uvela obavezne kontrole govedine uvezene iz Poljske nakon skandala s prodajom mesa bolesnih krava i 700 kilograma mesa zaraženog salmonelom, a poljski ministar poljoprivrede zaprijetio je odmazdom da će Poljska uvesti obavezne kontrole češkog piva.

Foto: Bigstock/ sutiporn
  • 643
  • 49
  • 0

Nakon što je Češka pooštrila kontrole zbog skandala izvoza mesa bolesnih krava iz jedne poljske klaonice u Europsku uniju, a bez veterinarske potvrde pri klanju, otkriveno je da je u Češku dosad uvezeno 700 kilograma govedine zaražene salmonelom, a dio je otišao u maloprodaju i u Slovačkoj.

Prijavili Europskoj komisiji

Češki ministar poljoprivrede Miroslav Toman je rekao da je državna veterinarska uprava Europsku uniju informirala preko sustava za brza upozorenja, ali i poljske institucije.

"Također, hitno se uvode izvanredne mjere i sva govedina koja se uvozi iz Poljske mora prije izlaska na na tržište proći laboratorijske kontrole kako bi se utvrdilo je li sigurna za zdravlje. Dogovorio sam se s ministrom unutrašnjih poslova Janom Hamačekom da policija pojača kontrole na cijelom prostoru Češke",  kazao je Toman. 

Skandal s 9,5 tona mesa bolesnih krava izvezenih u 14 zemalja Europske unije i češki i slovački ministar poljoprivrede iskoristili su kako bi apelirali na Čehe i Slovake da kupuju meso i namirnice domaće proizvodnje.

U namirnicama tehnička sol umjesto jestive 

Na internetskoj stranici češkog Ministarstva poljoprivrede u upozorenju o kontrolama govedine iz Poljske podsjetili su i na ostale ranije poljske skandale, između ostalog i na tehničku sol umjesto jestive u namirnicima, radi većeg profita kod nekih poljskih proizvođača.

"Dio poljoprivrednika mi kaže da trebamo početi vrlo temeljito kontrolirati češko pivo. Je li uvijek odgovarajuća temperatura, rok trajanja, sastojci, alkohol. Ne želim uzvraćati istom mjerom, ali ako nas stalno budu ucjenjivali, ako netko igra političku igru, svejedno je li to Češka ili neka druga zemlja i ako kleveće poljske namirnice, nemamo drugi izlaz nego i mi početi temeljito kontrolirati uvezenu robu", kazao je na uvedene češke kontrole poljski ministar poljoprivrede Jan Krzysztof Ardanowski radiju TOKFM.

Poljski predsjednik Andrzej Duda je demonstrativno pred kamerama poljskih televizija na sastanku s tamošnjim poljoprivrednicima probao i naglas hvalio bifteke od domaće govedine kojom su ga pogostili, a ministar Ardanowski naglašavao je da je ne samo ukusna i sočna već i sigurna za zdravlje.

Vijest koja je šokirala europske potrošače

Podsjećamo na vijest krajem siječnja koja je stigla iz Poljske te šokirala europske potrošače. Naime, tajni snimci koje su napravili istraživački novinari televizije Supervizjer, prikazuju kako se izuzetno bolesne krave krijumčare u klaonicu u Poljskoj, te prodaju s malo ili nimalno veterinarske inspekcije.

Uhvaćeni: Noću klali bolesne krave - meso završava na EU tržištu?

Ova je vijest izazvala uzbunu oko standarda kvalitete u jednom od najvećih izvoznika mesa u Europskoj uniji. U 2017. godini, prema najnovijim dostupnim podacima UN-a Comtrade, Poljska je izvezla više od 415 milijuna kilograma govedine, vrijedne više od 1,5 milijardi dolara. Podaci za HMRC za tu godinu pokazuju da je Velika Britanija, jedno od najvećih poljskih tržišta za meso, kupila 16 milijuna kilograma govedine (svježe, smrznute i iznutrice), vrijedne 64 milijuna dolara.


Tagovi

Neispravno meso Bolesne krave Poljska Kvalitet hrane Poljska govedina Miroslav Toman Jan Krzysztof Ardanowski Andrzej Duda


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moje blago po dvorištu :)