• Domaće životinje
  • 26.09.2020. 15:00

Čak i ako se domaća životinja zarazi, ne predstavlja opasnost za ljude?

Trenutno, Covid-19 nije pronađen u svinjama i kokošima, no goveda su pokazala pozitivan test baš kao i koze.

Foto: JumpStory
  • 219
  • 23
  • 0

Covid-19 potpuno je promijenio naš način razmišljanja i ophođenja, kako prema ljudima, tako i prema životinjama. Ni znanstvenici se ne prestaju pitati - na koji se način domaće životinje mogu zaraziti ovim virusom i mogu li ga prenijeti na ljude. 

S nešto manje od 100 milijuna grla goveda, oko 75 milijuna svinja i nekoliko milijardi pilića u Sjedinjenim Državama, stoka znatno premašuje populaciju ljudi. Budući da koronavirus vjerojatno potječe od neke životinje, ima smisla istražiti kako on utječe na njih.

Uspjeli zaraziti goveda

Malo istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je da se Covidom mogu zaraziti krave. Testirali su njih šest, a dvije su bile pozitivne, pokazala je studija objavljena na scmp

No, zaključeno je i da trenutno nema dokaza koji ukazuju na to da goveda mogu prenijeti bolest na ljude pa čak i ako osoba pojede zaraženo meso jer kako znanstvenici tvrde, njihov koronavirus se znatno razlikuje od ljudskog. 

S druge strane, ostali virusi poput BCoV odavno su poznati i stočarima i veterinarima, prilično su česti i mogu izazvati vrlo neugodne simptome, uključujući respiratorne i gastrointestinalne probleme.

Svinje i pilići otporni

Trenutno, Covid-19 nije pronađen u svinjama, a provedena studija otkrila je i da je za sada nemoguće zaraziti ovu životinju. No, virusi su skloni mutaciji tako da s ovim zaključkom nisu htjeli brzati. 

Mačke se mogu zaraziti koronavirusom - kokoši, patke i svinje otporne?

Također, svinje kao i goveda imaju svoje vrste virusa, a jedan od njih je doveo i do pandemija svinjske gripe (PEDv), koja je prilično česta i napada tanko crijevo životinje.

Kada je riječ o pilićima, isti istraživački centar koji je testirao goveda i mnoge druge životinje, eksperimentima nije utvrdio da perad može oboljeti.

Zaražene koze?

U svibnju je koza u Tanzaniji bila pozitivna na Covid, ali je predsjednik John Magufuli nalaz odbacio zbog, navodno, neodgovarajućeg istraživanja. Magufuli je u početku izbijanja epidemije pokušao zataškati broj zaraženih, no kada je situacija eskalirala, u zemlji je proglasio alarmantno stanje. 

Radnika na nizozemskoj farmi koronavirusom zarazila kuna

U osnovi i nije bilo sustavnih ispitivanja na ovcama i kozama, a vrlo je malo slučajeva pokušaja testiranja na tim životinjama. Kako navodi deccanherald, jedini zabilježen veći incident bio je u Indiji kada je pastir umro od korone, a zatim i nekoliko koza, no ostale koje su preživjele testirali su i bile su negativne. 

Mačke i psi

Iako se mačke i psi u gotovo svim dijelovima Zemlje ne uzgajaju za hranu, one spadaju pod domaće životinje pa je istraživanje i na njima odrađeno. Studije su pokazale kako se mačke mogu zaraziti i proširi virus na druge, ali samo na njih. Također je ustanovljeno da nemaju nikakve simptome pa se samo testiranjem može otkriti prisutnost u tijelu, piše modernfarmer.

Čini se da isto to vrijedi i za pse. Neka istraživanja otkrila su kako su mogli dobiti koronu od svojih vlasnika i prenijeti ju na druge pse. Istovremeno, nema dokaza da mogu zaraziti čovjeka. 


Tagovi

Domaće životinje Koronavirus Zaraza Simptomi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kraj tjedna donosi nekoliko slikica situacije nakon vrlo promjenjivih vremenskih prilika koje nas nekako stalno prate tijekom svibnja. Stalne oborine koliko su pogodovale vrtu da naglo počinje bujati, prizvala je i mrkvicu konačno, salata j... Više [+]