• Domaće životinje
  • 26.09.2020. 15:00

Čak i ako se domaća životinja zarazi, ne predstavlja opasnost za ljude?

Trenutno, Covid-19 nije pronađen u svinjama i kokošima, no goveda su pokazala pozitivan test baš kao i koze.

Foto: JumpStory
  • 208
  • 22
  • 0

Covid-19 potpuno je promijenio naš način razmišljanja i ophođenja, kako prema ljudima, tako i prema životinjama. Ni znanstvenici se ne prestaju pitati - na koji se način domaće životinje mogu zaraziti ovim virusom i mogu li ga prenijeti na ljude. 

S nešto manje od 100 milijuna grla goveda, oko 75 milijuna svinja i nekoliko milijardi pilića u Sjedinjenim Državama, stoka znatno premašuje populaciju ljudi. Budući da koronavirus vjerojatno potječe od neke životinje, ima smisla istražiti kako on utječe na njih.

Uspjeli zaraziti goveda

Malo istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je da se Covidom mogu zaraziti krave. Testirali su njih šest, a dvije su bile pozitivne, pokazala je studija objavljena na scmp

No, zaključeno je i da trenutno nema dokaza koji ukazuju na to da goveda mogu prenijeti bolest na ljude pa čak i ako osoba pojede zaraženo meso jer kako znanstvenici tvrde, njihov koronavirus se znatno razlikuje od ljudskog. 

S druge strane, ostali virusi poput BCoV odavno su poznati i stočarima i veterinarima, prilično su česti i mogu izazvati vrlo neugodne simptome, uključujući respiratorne i gastrointestinalne probleme.

Svinje i pilići otporni

Trenutno, Covid-19 nije pronađen u svinjama, a provedena studija otkrila je i da je za sada nemoguće zaraziti ovu životinju. No, virusi su skloni mutaciji tako da s ovim zaključkom nisu htjeli brzati. 

Mačke se mogu zaraziti koronavirusom - kokoši, patke i svinje otporne?

Također, svinje kao i goveda imaju svoje vrste virusa, a jedan od njih je doveo i do pandemija svinjske gripe (PEDv), koja je prilično česta i napada tanko crijevo životinje.

Kada je riječ o pilićima, isti istraživački centar koji je testirao goveda i mnoge druge životinje, eksperimentima nije utvrdio da perad može oboljeti.

Zaražene koze?

U svibnju je koza u Tanzaniji bila pozitivna na Covid, ali je predsjednik John Magufuli nalaz odbacio zbog, navodno, neodgovarajućeg istraživanja. Magufuli je u početku izbijanja epidemije pokušao zataškati broj zaraženih, no kada je situacija eskalirala, u zemlji je proglasio alarmantno stanje. 

Radnika na nizozemskoj farmi koronavirusom zarazila kuna

U osnovi i nije bilo sustavnih ispitivanja na ovcama i kozama, a vrlo je malo slučajeva pokušaja testiranja na tim životinjama. Kako navodi deccanherald, jedini zabilježen veći incident bio je u Indiji kada je pastir umro od korone, a zatim i nekoliko koza, no ostale koje su preživjele testirali su i bile su negativne. 

Mačke i psi

Iako se mačke i psi u gotovo svim dijelovima Zemlje ne uzgajaju za hranu, one spadaju pod domaće životinje pa je istraživanje i na njima odrađeno. Studije su pokazale kako se mačke mogu zaraziti i proširi virus na druge, ali samo na njih. Također je ustanovljeno da nemaju nikakve simptome pa se samo testiranjem može otkriti prisutnost u tijelu, piše modernfarmer.

Čini se da isto to vrijedi i za pse. Neka istraživanja otkrila su kako su mogli dobiti koronu od svojih vlasnika i prenijeti ju na druge pse. Istovremeno, nema dokaza da mogu zaraziti čovjeka. 


Tagovi

Domaće životinje Koronavirus Zaraza Simptomi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Val dobrote je nezaustavljiv. U selu Martinovci pored Gline 30-ak volontera Udruge Adra jučer su dostavili i po okolnim kućama razvozili topli obrok za ljude i hranu za stoku. Fotke ustupila Ljubica Šolić