Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 30.01.2021. 07:30

Britanski svinjogojci u problemu - ne mogu prodati životinje zbog EU birokracije

Birokracija je ta koja ometa uzgajivače u izvozu u EU, dok minimalne carine u Velikoj Britaniji omogućuju jeftini uvoz tvrdi britansko Nacionalno udruženje svinjogojaca (NPA).

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 425
  • 73
  • 0

Nakon Brexita počeli su veliki problemi za britanske uzgajivače svinja koji izvoze svoje proizvode. S druge strane, tvrde da i uvoz uvelike narušava domaću proizvodnju. Kako piše politico.eu, nedavno su poručili vladi da je izlazak iz Europske unije prijetnja za njihov sektor. Također, pozvali su velike trgovce da kupuju više britanske slanine kako bi im pomogli izbjeći bankrot.

Naime, birokracija je ta koja ometa uzgajivače u izvozu u EU, dok minimalne carine u Velikoj Britaniji omogućuju jeftini uvoz, tvrdi britansko Nacionalno udruženje svinjogojaca (NPA). Naime, oni navode da je na farmama ostalo više od 100.000 ovih životinja koje ne mogu prodati.

"U našem lancu opskrbe pojavio se ogroman poremećaj. Izvoz nam je otežan, a uvoz iz EU teče glatko", napisao je predsjednik NPA, Richard Lister u pismu britanskom ministru poljoprivrede, Georgeu Eusticeu. "Ova neravnoteža u kombinaciji s drugim tržišnim pritiscima i Covid-19 predstavlja ozbiljnu prijetnju našoj industriji", dodao je rekavši da vjeruju da je to samo početak onoga što će se ubrzo pretvoriti u veću krizu ako se ne poduzme ništa za poboljšanje situacije.

Naime, ondje su cijene svinjetine zabilježile najveći pad u posljednjih pet godina i to neposredno nakon Brexita. Niže su za 23 penija po kilogramu (oko 26 euro centi) nego prije godinu dana što predstavlja međugodišnji pad od oko 15 posto.

U svom pismu NPA-a poziva vladu da organizira okrugli stol s proizvođačima, prerađivačima i trgovcima mesom za koje se nada da će se odlučiti za domaće proizvode što bi pomoglo stočarima da spriječe financijske gubitke.

Izvozne nedaće

Poput drugih izvoznih industrija kao što je ribarstvo, koje se već dugo oslanja na tržište Unije, i uzgajivači svinja osjećaju negativne posljedice strožih pravila izvoza. Naime, moraju unaprijed obavijestiti granične kontrole EU-a o dolasku robe te ispuniti izvozne zdravstvene potvrde za sve životinje i proizvode životinjskog podrijetla.

Tako je, primjerice, jednom izvozniku koji je pokušao prevesti 15 tona svinjskog mesa u Nizozemsku bio potreban zdravstveni certifikati (EHC) na tri jezika, u dva primjerka, sa 72 pečata veterinara i njihovim potpisima, tvrdi NPA.

Izvoznici također podliježu naknadama za izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva, naknadama za carinsku prijavu EU-a, novim troškovima prijevoza i pograničnim plaćanjima PDV-a, koji u Njemačkoj, primjerice, mogu iznositi 7 posto od ukupnog iznosa.

Suprotno tome, Velika Britanija je ostavila nepromijenjene tarife za ulazak hrane kako bi spriječila nestašicu na domaćem tržištu.

Podsjetimo, europske cijene svinjskog mesa također su sve niže zbog viška na tržištu nakon što je Kina zabranila uvoz iz Njemačke zbog izbijanja afričke svinjske kuge.

Prema Britanskom udruženju prerađivača mesa (BMPA), izvoz u EU je tek na 25 posto normalne razine za ovo doba godine zbog čega izvoznici počinju odustajati od europskog tržišta.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Brexit Velika Britanija Svinjogojstvo Uvoz Izvoz Slanina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]