Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 17.02.2009.

Branit ćemo svoje pozicije

Mljekari

  • 1.324
  • 63
  • 0

U restoranu Fontana u Mačkovcu u petak je održana redovna godišnja skupština Udruge proizvođača mlijeka Međimurja.

Kako se na skupštinu uvijek odaziva članstvo s više od stotinu suvremenih obiteljskih gospodarstava, došli su i predstavnici tvrtki s kojima međimurski mljekari surađuju - mljekara, tvornica stočne hrane i sl., kao i predstavnici državnih institucija i ureda - Tomislav Kolak iz Hrvatskog stočarskog centra, Milorad Šubić iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Andreja Vugrinović iz Odjela za gospodarstvo Međimurske županije, a među kolege mljekare došao je i Stjepan Bistrović, susjed s one strane Drave, predsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka Hrvatske.

AKTIVNI KAD JE TEŠKO

Sudionike skupštine pozdravio je Igor Rešetar, predsjednik UPMM-a koji je u svom izvješću pobrojao brojne aktivnosti Udruge. Međimurski su mljekari kroz svoju udrugu imali niz edukacija, od ospoosbljavanja za zvanje u otvorenom učilištu do različitih tečajeva i stručnih radionica. Putovali su na stručne ekskurzije u Italiju i Njemačku, organizirano zajednički nabavljali repromaterijal za svoje farme i stočnu hranu po povoljnijim cijenama, a uspjeli su čak i za više od stotinu djece pribaviti i organizirati podjelu dječjih darova krajem godine.

- Prošla, 2008. godina za nas je bila teška - ocijenio je Rešetar - bilježili smo stalan rast troškova proizvodnje, a mljekare su kasnile i otezale s povišenjem otkupne cijene mlijeka. Kako pregovori s Ministarstvom poljoprivrede i otkupljivačima nisu išli željenim smjerom, i nije bilo izgledno da će se postići zahtijevana veća cijena mlijeka, reprogram investicijskih kredita te omogućiti pod najpovoljnijim uvjetima dostup do hektara zemlje po uvjetnom grlu i legalizacija naših objekata na farmama, u srpnju smo traktorima krenuli na prosvjed u Zagreb.

Sedamdeset je mljekara iz Međimurja krenulo, a prosvjed je ipak dao djelomične rezultate.
Podignuta je otkupna cijena mlijeka, dogovoreno je da se pri otkupu državne zemlje daje prednost farmerima, omogućeno nam je držanje dva uvjetna grla po hektaru raspoložive zemlje, a promjena obračuna s litarskog na kilogramski je također nešto pridonijela višoj otkupnoj cijeni.

OBRANIMO STEČENO

Mljekarima se obratio i Stjepan Bistrović, predsjednik Saveza UPMH-a koji je - između ostalog - naglasio:

- Bojim se da za nas dolaze teški dani jer smo u pregovorima koje upravo ovih dana vodimo u Ministarstvu PRRR-a stalno izloženi pritiscima koji vode i prema smanjenju otkupne cijene mlijeka i prema smanjenju poticaja. Vjerujem da ćemo uspjeti zadržati poticaje koje imamo, a želimo li obraniti i otkupnu cijenu - moram vas upozoriti da obrana naših pozicija ne ovisi samo o nama koji pregovaamo, već i o svim organiziranim mljekarima koji moraju biti spremni da - ukaže li se potreba - reagiraju kao jedan...

SVE MANJE KRAVA

Tomislav Kolak, rukovoditelj čakovečkog ureda HSC-a, upoznao je mljekare s novim statističkim pokazateljima za područje Međimurja koji jasno govore da se stočni fond iz godine u godinu smanjuje - samo su 5.304 krave muzare u evidenciji.

TRAŽITE POVRAT NOVCA

Milorad Šubić, pročelnik čakovečkog ureda HZPSS-a, upozorio je mljekare da paze na natječaj u travnju kojim će se nuditi potpore Ministarstva PRRR-a kroz mjere poticanja ruralnog razvoja te da, isto tako, ne propuste do 28. veljače tražiti povrat sredstava za kapitalna ulaganja u 2008. godini jer to više nije vezano ni uz kredite ni uz posebne uvjete, a povrati idu za ulaganja u nabavu stoke, strojeva, gradnju objekata, kupnju zemljišta (od fizičkih osoba)...

Franjo Horvat, iskusan tehnolog iz varaždinske Vindije, kojeg svi međimurski farmeri osobno poznaju jer nema farme na kojoj nije bio sa svojim stručnim savjetom, podsjetio je mljekare na jedan uspavani potencijal:

- Mislim da smo svi skupa zaboravili - rekao je F. Horvat - na vrijednosti i mogućnosti edukativnog centra u Polevama koji je građen baš za edukaciju farmera, testiranje programskih sadržaja i novih tehnologija... Zar to nije prostor u kojem bi se mogli organizirati edukacijski skupovi s ciljanim temema, u okolišu u kojem je moguće sve vidjeti uživo, praktično probati...
Budući da se ove godine navršila 15. obljetnica utemeljenja Udruge proizvođača mlijeka Međimurja - zaslužnim partnerima međimurskih mljekara podijeljene su prigodne zahvalnice.

M. Belčić


Izvori

Međimurje - županijske novine

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Evo 7 načina kako obilježiti današnji Međunarodni dan bioraznolikosti!

Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se danas, 22. 5., uz temu "Budi dio plana" i poziv na provedbu Globalnog okvira za bioraznolikost -  kojim bi se planetar...

Više [+]