Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konji
  • 21.05.2024. 09:00

Braća Baron i Mango - isti otac šampion, različite majke

Iako su visoki gotovo dva metra, njihov vlasnik koji kaže da su jedinstveni na Novosadskom sajmu, uvjerava nas da su vrlo mirni i druželjubivi.

Foto: Dinka Bogunović
  • 765
  • 81
  • 0

Belgijski hladnokrvni konji Baron i Mango uzgajivača Nikole Đošovića iz Gračaca kod Vrnjačke Banje jedini su ovakvi primjerci na ovogodišnjem novosadskom Sajmu poljoprivrede. Ova grla jedinstvena su navedene pasmine.

"Nemaju konkurenciju ni na sajmu ni u Srbiji, jedini sam uzgajivač ovih konja kod nas. Prvi sam ih odlučio uvesti iz Belgije", počinje priču Đošović. 

Njegovi konji dio su najveće nacionalne izložbe genetskih potencijala koja se redovno održava na sajmu. Izuzetak nije ni ovaj, 91. po redu.

"Prvi put sam ovdje, i kao posjetitelj i kao izlagač, jer se do sada nisam toliko aktivno bavio konjogojstvom. Imam samo ova dva grla, a kupio sam ih iz čiste ljubavi."

Programer zaljubljen u konje

Nikola je programer po struci i to mu je primarno zanimanje, a uzgoj konja mu predstavlja "najljepši mogući hobi".

"Baron i Mango su braća, od različite majke, ali istog oca, belgijskog šampiona Matea. Kupio sam ih kada su imali po pet mjeseci, još nemaju tri godine i praktično su ždrijebad", kaže on.

Visoki čak dva metra 

Iako su visoki gotovo dva metra, njihov vlasnik nas uvjerava da su vrlo mirni i druželjubivi.

"Samo djeluju goropadno, ali su u stvari vrlo pitomi. Za sada ih čuvam za svoj gušt, posjećujemo revije i izložbe, promoviram konjički sport", priča ovaj jedan od osnivača konjičkog kluba "Šumadijska potkovica" iz Kragujevca.

Ispaša na šest hektara

Baron je težak 900, a Mango 920 kilograma. Jedu isto što i drugi konji, ali u većim količinama.

"Dnevno pojedu oko 10 kilograma zobi, a jedu i sijeno u neograničenim količinama. Imamo velike ograđene pašnjake na šest hektara gdje slobodno pasu i trče."

Konj Mango je težak 920 kilograma 

Kao poslasticu i nagradu dobiju mrkvu ili jabuku, ali šećer ne jedu.

"Postaju oformljeni konji sa šest godina. Tada prestaje njihov rast i razvoj. Na način na koji ih ja uzgajam, mogu živjeti do 20 godina", zaključuje.


Tagovi

Belgijski hladnokrvni konji Nikola Đošović Konj Baron Konj Mango Hranidba konja


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na Učki božur, na božuru - pčela! :)