Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski uzgoj
  • 13.06.2018. 16:30

Bik Masiv Pp prvi bezrožni bik iz hrvatskog uzgojnog programa!

Iz uzgojnog programa simentalske pasmine tijekom zadnjih godina dobiveno je nekoliko vrlo kvalitetnih bikova: Mozzila, Wamures, Zondar, Vigor, Hevin BB. Sad imamo i Masiva Pp!

Foto: HPA
  • 2.497
  • 172
  • 0

Novi bik iz uzgojnog programa u sustavu je umjetnog osjemenjivanja. Riječ je, navode iz Hrvatske poljoprivredne agencije, o biku Masiv Pp HB 8655 (Mahango Pp x Vulcano x Hupsol) vlasnika Željka Sikore iz Stare Kapele kraj Vrbovca, a kupio ga je Centar za umjetno osjemenjivanje goveda iz Varaždina.

"Bik Masiv Pp HB 8655 (Mahango Pp x Vulcano x Hupsol) je prvi bezrožni bik iz hrvatskog uzgojnog programa, te će u prosjeku 50% njegove teladi biti genetski bezrožno. Bik Masiv Pp ima ujednačene glavne osobine (mlijeko, meso i ftnes), a zbog izraženih tovnih osobina osobito je pogodan za proizvodnju kvalitetne teladi za tov. Korištenje bezrožnih bikova je sve izraženije, pa se tako npr. u Bavarskoj godišnje oko 20% osjemenjivanja obavlja bezrožnim bikovima. Među genomskim bikovima je ovaj udio još znatno izraženiji", objašnjava se na stranici HPA.

Kako dodaju, iz uzgojnog programa simentalske pasmine tijekom zadnjih godina dobiveno je nekoliko vrlo kvalitetnih bikova: Mozzila, Wamures, Zondar, Vigor, Hevin BB itd. Neki od njih (Mozilla i Wamures) su živi izvezeni i koriste se u Njemačkoj, dok sjeme drugih (npr. Vigor i Hevin BB) nije izvezeno zbog veterinarskih ograničenja nametnutih od strane EU zbog preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože. 

U dokumentu ispod teksta pogledajte koji su to genomski bikovi iz hrvatskog uzgojnog programa.


Dokumenti


Tagovi

Bik Masiv Pp Bezrožni bik Hrvatski uzgoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]