Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 25.01.2021. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Sisak, Petrinja, Glina, Hrvatska Kostajnica

Besplatno cijepljenje i liječenje životinja na potresom pogođenim područjima

Određena je provedba mjera preventivnog cijepljenja svih goveda, konja, ovaca i koza protiv bedrenice, pasa protiv bjesnoće te sve peradi protiv newcastleske bolesti.

Foto: Goran Gazdek
  • 353
  • 193
  • 0

Cijepljenje i liječenje životinja na potresom pogođenim područjima za vlasnike će biti - besplatno. 

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, na jedinicama lokalne samouprave Petrinja, Sisak, Glina, Hrvatska Kostajnica, Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd, Hrvatska Dubica, Lekenik, Majur, Martinska Ves, Sunja i Topusko u sastavu Sisačko-moslavačke županije planirane su mjere preventivnog cijepljenja i liječenja životinja, a s ciljem zaštite njihova i zdravlja ljudi od zoonoza, osiguranja higijenski i zdravstveno ispravnih proizvoda životinjskog podrijetla.

Očekivani ukupni trošak za obje mjere iznosit će 9,5 milijuna kuna, a financirat će se iz državnog proračuna.

U skladu s Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju za 2021. godinu, pojašnjavaju, određena je provedba mjera preventivnog cijepljenja svih goveda, konja, ovaca i koza protiv bedrenice, svih pasa protiv bjesnoće te sve peradi protiv newcastleske bolesti.

"Zbog značajno narušenog socio-ekonomskog statusa građana na navedenim područjima, u svrhu sprječavanja nastanka značajnih ekonomskih šteta u sektoru primarne proizvodnje,  kao i zaštite javnog zdravlja, troškovi predmetnih mjera cijepljenja će se tijekom 2021. godine u cijelosti podmirivati iz državnog proračuna“, navode. Očekivani ukupni trošak za provedbu mjere je 6 milijuna kuna.

Također, na istom području će se, sukladno potrebama, provoditi veterinarske mjere liječenja životinja i financirati iz državnog proračuna zaključno do 31. ožujka 2021. godine, a odnosi se na velike životinje (farmske životinje i kopitare) - nužni kirurški i porodiljski zahvati, ultrazvučna dijagnostika graviditeta, klinički pregledi i liječenje životinja te za kućne ljubimce - nužni kirurški i dermatološki zahvati, klinički pregledi i liječenje životinja.

Navedena usluga liječenja životinja predviđena je i za velike životinje koje su privremeno izmještene (zbrinute) s navedenih JLS-a kod privremenih posjednika na području Republike Hrvatske. Očekivani ukupni trošak za provedbu mjere liječenja je cca 3,5 milijuna kuna, zaključuju iz ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Potres Sisačko-moslavačka županija Liječenje Cijepljenje Domaće životinje Prevencija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]