Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 13.04.2017. 16:30

Balansirana hranidba ključna je za tov junadi

Dnevni prirast u tovu junadi ovisi o obrocima koje tovljenici dobivaju. Najvažnije je prilagoditi postotak koncentrata ovisno o vrsti za koju se stočari odluče.

Foto: Biljana Nenković
  • 16.112
  • 287
  • 0

Za hranidbu junadi u tovu od presudnog značaja je izbalansirana hranidba. Tako bi glasio savjet diplomiranog inženjera stočarstva Gorana Joksića. Recept za hranidbu junadi stočari uglavnom mogu sami napraviti, jer većina njih se bavi i ratarstvom te materijal za obroke uglavnom imaju na svojim imanjima.

U klasičnom tovu - trećina koncentrata

U dnevnu hranidbu junadi mogu se uvrstiti proizvodi iz industrije šećera i ulja, kako bi se zamijenilo neko drugo hranivo. Joksić kaže da je poželjna i ispaša, ako je to moguće.

"Klasičan tov podrazumijeva da u obroku bude od 30 do 40% koncentrata. Silaže treba biti 15 kilograma, sijena četiri kilograma, a za koncentrat predlažem mješavinu, koju svaki stočar može sam napraviti. Može se staviti suncokretova sačma - oko dva kilograma, zatim mljevenog kukuruza pet kilograma i po jedan kilogram zobi i ječma. U smjesu treba staviti 1% soli i isto toliko vitaminsko-mineralne predsmjese", predlaže Joksić.

Intenzivan tov - dnevni prirast dva kilograma

Stručnjaci i iskusni stočari razlikuju tri vrste tova - intenzivan, poluintenzivan i ekstenzivan. U intenzivnom tovu koncentrati čine 60% obroka. Tada je tov najskuplji, a dnevni prirast je dva kilograma.

"Smjesa koncentrata za intenzivan tov, na bazi zrna kukuruza kao osnovnog izvora energije, je od 60 do 70%. Tov traje kratko, ali se bilježi veliki dnevni prirast. U polu-intenzivnom tovu postotak koncentrata je manji, on traje nešto duže, ali je prirast niži. Ekstenzivan tov podrazumijeva velike količine kabaste hrane uz ograničenu količinu koncentrata", objašnjava Joksić.

O hranidbi ovisi kvaliteta mesa, a koliko će junad napredovati, ovisi o rasi, uzrastu i da li je grlo kastrirano.

Tri važna uvjeta za kvalitetan tov

Jokić dodaje da su tipične tovne rase: hereford, aberdeen, angus, chianina, romagnola, šarole, limuzin. One postižu odlične tovne rezultate. Dnevni prirast je i preko dva kilograma dnevno.

"Kod nas se odlični rezultati postižu tovom simentalske rase. Nekastrirana muška grla postižu veći dnevni prirast i bolje iskorištavaju hranu od kastrata. Također, kastrati deponiraju više masti od nekastriranih grla" kaže Joksić.

Kada je meso najukusnije?

Da bi hrana koju stočari troše na tov bila isplativa, trebalo bi voditi računa i o starosti grla. Naime, uzrastom se smanjuje udio vode i to sa 71% na početku, na 50% na kraju tova. S starošću se povećava udio suhe tvari sa 28 na 47%.

"Mlada grla imaju veliki udio vode. Meso je sočno, nije masno, ali nema zadovoljavajući ukus. Veliki je postotak kostiju, a mali randman. Kod mesa starijih kategorija je obrnuto, pa je zbog toga važno naći najbolje vrijeme za klanje, a to je kada dostignu težinu od 450 do 550 kilograma", dodaje Joksić.

Kod tova junadi postoje dvije kategorije - mlada utovljena junad starosti do 15 mjeseci i tjelesne mase od 250 do 400 kilograma i starija junad od 18 do 30 mjeseci sa 500 kilograma i više tjelesne mase. U okviru mlade junadi postoji i tov veoma mladih grla starosti do 200 dana i mase od 250 kilograma. I na kraju, normalni tov junadi uzrasta od 12 do 15 mjeseci i mase od 400 do 500 kilograma.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Tov junadi Balansirana hranidba Koncentrirana hrana


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]