Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarska kriza
  • 06.04.2016. 11:30

Austrijske klaonice prepune hrvatskih krava!

Mi znamo da je i u drugim zemljama Europske unije cijena mala, ali svaka država stimulira svoje mljekare da postignu bolju cijenu. Cijena je oko dvije kune, ali oni dobiju od države tako da imaju računa, kaže Mato Blažević.

  • 2.204
  • 106
  • 0

Preniska otkupna cijena mlijeka te izostanak konkretne pomoći države u sufinanciranju, doveli su hrvatske mljekare u bezizlaznu situaciju. Ne promijeni li se odnos vlasti prema njima, strahuju, mljekarstvu prijeti totalni krah.

"Cijena mlijeka je mala. Mi znamo da je i u drugim zemljama Europske unije cijena mala, ali svaka država stimulira svoje mljekare da postignu cijenu mlijeka. Cijena je oko dvije kune, ali oni dobiju od države tako da imaju računa. Oni podižu proizvodnju mlijeka, kod nas pada", kaže Mato Blažević iz Novog grada koji se više od 30 godina bavi proizvodnjom mlijeka.

Ili će nam država pomoći ili prodajemo grla

Njegova farma broji 50 grla, prošle je godine predao 220 tisuće litara mlijeka, no otkupne cijene su drastično niske.

"Za veljaču sam dobio 2,21 kunu za litru, a prošle godine sam dobio 3,18 kuna. Prema istraživanjima cijena bi trebala biti 3,20 kuna da bi se nešto ostvarilo od toga mlijeka", dodaje Mato. Seljaci su prisiljeni prodavati svoja grla, a sve je više onih koji ih prodaju klaonicama u Austriji.

"Farme se već zatvaraju. Ne bi bilo čudo ni da se ova zatvori. U zadnjih je pet dana - ljudi kažu, pet farmi zatvoreno, a krave vode u Austriju na klanje. Pretrpane su klaonice. Mora se upisati da bi se došlo na red. Ne može biti skuplja litra vode nego litra mlijeka", razočaran je farmer.

Kao i drugi proizvođači, čekaju prve poteze Vlade i nadaju se pomoći. Traže višu otkupnu cijenu ili potporu u otkupu.

"Nadamo se da će nešto krenuti. Mi moramo držati stoku bilo da je poplava, suša ili niska cijena. Ili se toga riješiti i više nikada nećemo držati krave za proizvodnju mlijeka", zaključuje Mato.


Tagovi

Mljekari Mato Blažević Cijena mlijeka Klaonice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]