Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Troškovi
  • 23.08.2022. 13:30

Antun Vrakić: Ne smijem ni računati koliko bi dobio za sirovine kojima hranim stoku

Ove godine je tako kako je, a već iduće može biti potpuno drugačija situacija, kazao je ovaj stočar ekipi Slavonskobrodske televizije

Foto: Youtube/Printscreen
  • 4.410
  • 284
  • 0

"Ni ručati ne možeš ako nisi dao vodu i hranu svojoj stoci", tako Antun Vrakić opisuje stočarstvo. Kako je otkrio ekipi Slavonskobrodske televizije njegova farma u ovoj suši troši preko 20 tisuća litara vode dnevno.

"Nitko ne pita na koji načni i kako vodu osigurati. To je osnova koju stoka mora imati", dodao je. Kada je riječ o plasmanu Vrakić je zadovoljan, grla mu završavaju na našoj obali. No, cijena bi, kaže, mogla biti viša.

"Prije tri, četiri mjeseca je bila solidna, a sada je pala", napomenuo je dodavši da oni na junad koju isporuče dobiju pet posto PDV-a. Pita se kome ide ostalih 20 posto? Svi smo svjedoci, dodaje, koliko je u mesnicama skupo to meso. "Neka se 20 posto vrati proizvođaču i onda će to biti profitabilna proizvodnja", istaknuo je.

Ove je godine i u tovnom govedarstvu sve poskupjelo. Hrana na farmi poput njegove čini 60 posto ukupnih troškova. Njihova prednost je što većinu prehrambenih komponenti proizvode sami na vlastitim poljima. "Ne kupujemo ništa. Prije smo suncokretovu sačmu, a sada imamo stočni grašak koji peletiramo i miješamo sa silažom i kukuruznim brašnom", napomenuo je.

Kaže da i u kolovozu imaju dovoljno silaže za još tri mjeseca. Kao stočar, kaže Antun, ne smije računati koliko bi dobio kada bi proizvedenu hranu prodao kao sirovinu.

"Ove godine je tako kako je, a već iduće može biti potpuno drugačija situacija", kazao je dodavši da računati ulazne troškove ne smije. Problem za obiteljska gospodarstva je dodaje on, uvoz. Zaštititi domaću proizvodnju trebao bi biti prioritet, a posebno u trenutnoj globalnoj situaciji i nestabilnosti.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:

 


Tagovi

Antun Vrakić Troškovi Hranidba Sirovine Cijene mesa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/