Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patent Co.
  • 14.12.2019. 13:30

Andrej Romanić: Cijene svinjetine nikada nisu bile tako visoke, tu priliku treba iskoristiti

Slogan Patent Co. u svinjogojstvu je "Naše znanje je vaša snaga", iza kojeg stoji i vlastiti laboratorij u tvornici u Mišićevu, gdje 10 stručnjaka radi u dvije smjene, a godišnje obave više od tisuću analiza mikotoksina.

Foto: Marinko Petković
  • 1.946
  • 184
  • 0

Društvo Patent Co. je od ožujka 2018. godine korporativno prisutno na hrvatskom tržištu, otvorili su predstavništvo u Zagrebu te imaju sedam zaposlenih u Hrvatskoj, visoko obrazovanih stručnjaka - agronoma. Ova tvrtka iz Vojvodine posluje s 80 distributera širom svijeta već više od 20 godina, s nizom svojih proizvoda za kvalitetnu prehranu domaćih životinja, a novi proizvod u paleti od njih više od 300 je i hrana za kućne ljubimce, pse i mačke.

Direktor predstavništva Patent Co. u Hrvatskoj Andrej Romanić, koji je nedavno organizirao i studijsko putovanje za hrvatske farmere i posjet Edufarmi u Crvenki i tvornici Patent Co. u Mišićevu, ističe da tvrtka ima oko 180 zaposlenih u matičnoj zemlji, te zajedno preko 235 zaposlenih u svijetu. Posluje na pet kontinenata, a od iduće godine će to biti i Australija kao šesti kontinent.

"Patent Co. je prisutan više od dva desetljeća na tržištima 35 zemalja, a kako kaže Patentov logo "Kvaliteta je to",  sve u cilju što boljih rezultata farmera koji koriste naše proizvode", ističe Romanić.

Cijene svinja i odojaka rastu, eto prilike za svinjogojce

Dodao je da su proizvodi Patent Co. iz vlastite tvornice adsorbensi mikotoksina, vitaminsko-mineralne mješavine (premiksi i mikropremiksi), dopunske smjese (superi) i potpune krmne smjese. Dakle, srce ovog društva je proizvod MINAZEL PLUS, a Patent Co. kontinuirano radi na unaprjeđenju i razvoju novih proizvoda, tako da je u vidiku i u razvoju treća generacije MINAZEL PLUS adsorbensa, pa uz dosadašnja dva patentirana adsorbensa, koja su potvrđena i certificirana od strane Europske komisije, ubrzano očekuju i treći.

Na Edufarmi prakticiraju danski menadžment koji daje 20% bolje rezultate u uzgoju svinja

Godišnji kapacitet nove tvornice stočne hrane Patent Co. je 180.000 tona, a tvornice premiksa 30.000 tona, s tim da je sama tvornica konstruirana tako da se sam kapacitet može utrostručiti.

ds
Godišnji kapacitet nove tvornice stočne hrane Patent Co. je 180.000 tona, a tvornice premiksa 30.000 tona

U Patent Co. žele dijeliti sudbinu poljoprivrednika bilo gdje da posluju, a u Hrvatskoj ta budućnost nije svijetla, jer broj domaćih životinja, posebno krava i svinja, a nešto manje peradi, osjetno pada iz godine u godinu, što se negativno odražava i na potrošnju stočne hrane, ističe Romanić.

"Uz to, cijena svinjetine, odnosno odojaka koji idu u tov, povijesno nikada nisu bile na tako visokoj razini, a tako će biti i sljedećih pet godina, što je prilika koju trebaju prepoznati hrvatski poljoprivrednici, ali i državne institucije", rekao je Romanić. 

To znači organiziranu, ali i pametno strukturiranu domaću proizvodnju, što zahtijeva i viziju razvoja domaćeg svinjogojstva, koja sada nije na zadovoljavajućoj razini.

"Naše znanje je vaša snaga"

"Primjerice, MI Braća Pivac u Hrvatskoj tove godišnje preko 150.000 svinja, a koliko imam dostupne informacije, njihova želja je da u tovu bude i 250.000-300.000 komada svinja. Uz to, kada bi se na nivou države planski organiziralo podizanje novih farmi krmača za proizvodnju prasadi za tov na obiteljskim gospodarstvima s 200 do 500 krmača, koja bi onda ponudila tu prasad takvim organizatorima proizvodnje kao što su Braća Pivac i drugi, onda bi i mi kao društvo imali puno veću priliku, ističe Romanić.   

Naime, proizvodni ciklus u svinjogojstvu je puno kraći nego u govedarstvu, jer od teleta do proizvodnog grla mora proći 24 mjeseca, dvije godine, a u svinjogojstvu to ide znatno brže. Zbog toga u današnjoj situaciji kada je potreba za svinjetinom u svijetu velika, imamo kao država svoju šansu. Šansu treba prepoznati i treba je planski iskoristiti", napominje Romanić.

Kvalitetna stočna hrana iz nove tvornice Patent Co. već je osvojila tržište regije

Povećali uzgoj s 200 na 1.000 krmača

Društvo Patent Co. na Edufarmi u Crvenki uz dansku genetiku, u organiziranoj ritmičkoj proizvodnji, jednotjednom ritmu postiže visoke proizvodne rezultate. Edufarm je odnedavno povećala svoje kapacitete s 200 na 1.000 krmača i sama farma je puštena u pogon početkom prosinca ove godine. Na samoj farmi je i edukacijski centar, gdje možete u organiziranom šestotjednom tečaju naučiti na jednom mjestu sve što vam treba, bilo da započinjete proizvodnju u svinjogojstvu kao početnik ii hoćete poboljšati svoja stečena znanja u proizvodnji prasadi i tovu svinja, a takav vid edukacije nema nitko u regiji. Do sada je iz Hrvatske prisustvovalo šest velikih proizvođača svinja na jednotjednoj edukaciji.

fd
Hrvatski farmeri posjetili su tvornicu Patent Co. i farmu Edufarm u Vojvodini

Slogan Patent Co. u svinjogojstvu je "Naše znanje je vaša snaga", iza kojeg stoji i vlastiti laboratorij u tvornici u Mišićevu, gdje 10 stručnjaka radi u dvije smjene, a godišnje obave više od tisuću analiza mikotoksina.  

Zadovoljni distributeri, a u planu i institut za mlijeko

Patent Co. i u Hrvatskoj djeluje putem distributera, a ima tri distributivna skladišta, s osobljem koje je stručno educirano ili ima vlastitu stočarsku proizvodnju, bilo svinja ili mliječnih krava. U planu je i osnivanje instituta koji bi imao za cilj povećanje domaće proizvodnje mlijeka, koja je sad u debelom minusu.

f
Patent Co. je prisutan više od dva desetljeća na tržištima 35 zemalja

Među njima je i Mirjana Bogati iz Vrbovca, gdje je nedavno otvoreno novo prodajno mjesto za Patent Co. proizvode, a koje radi u okviru glavnog distributera za RH Majcan veterinarska ambulanta iz Bjelovara.

Mirjana Bogati je bila među 50-ak posjetitelja Panent Co. edukacijske farme Edufarm u Vojvodini. Ona je već u prvom mjesecu novog posla, u listopadu, prodala 6.600 kilograma Patentovih proizvoda, a izdvaja dostavu robe na vrijeme, zadovoljstvo kupaca samim proizvodima i profesionalni odnos društva Patent Co.

Romanić je najavio i skoro održavanje stručnog seminara za proizvođače mlijeka u Hrvatskoj, ali i jačanje stručnog tima Patent Co. u Hrvatskoj sa stručnjakom iz Njemačke. Inače, Patent Co. je broj jedan što se tiče prodaje stočne hrane u Srbiji i BiH, a od iduće godine, nakon Crne Gore i Makedonije, će biti nazočni i na tržištu Slovenije.


Fotoprilog


Tagovi

MINAZEL PLUS Patent Co. Andrej Romanić Edufarm Uzgoj svinja Stočna hrana Nova tvornica


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]