Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patent Co.
  • 06.12.2019. 12:00
  • Mišićevo

Kvalitetna stočna hrana iz nove tvornice Patent Co. već je osvojila tržište regije

Patent Co. danas ima razvijeno više od 300 različitih proizvoda na tržištu, a zadnji je hrana za kućne ljubimce, pse i mačke. Dakle, za širok spektar kupaca, kaže direktor kontrole i razvoja tvrtke Pantent Co. Robert Čepela.  

Foto: Marinko Petković
  • 2.022
  • 143
  • 0

U organizaciji predstavništva Patent  Co. iz Hrvatske, direktora Andreja Romanića, hrvatski farmeri i poslovni partneri tvrtke Patent Co., posjetili su u Mišićevu u Vojvodini tvornicu Patent  Co.,  koja se već više od 25 godina bavi proizvodnjom stočne hrane, a posluje na pet kontinenata s više od 80 distributera, a iduće godine izlaze i na tržište Australije.

Direktor kontrole i razvoja tvrtke Patent Co. Robert Čepela rekao je prilikom prezentacije rada tvornice, a koja ima 236 zaposlenih, od kojih 184 radi  u proizvodnji u tri smjene, da se slogan tvrtke "Kvaliteta je to!", odnosi na cjelokupan njezin rad, od vlastitih istraživačkih laboratorija, gdje je sve i počelo kad je riječ o ovoj obiteljskoj tvrtki, nabavci sirovina, posebno soje,  koja je bez GMO-a, jer je GMO u Srbiji zabranjen.

Više od 300 različitih proizvoda za širok spektar kupaca

Obiteljska tvrtka Patent Co. je osnovana 1991. godine, kada je više od 500 doktora znanosti i visoko obrazovanih osoba napustilo nuklearni institut 'Vinča' u Srbiji i pokrenulo vlastite poslove diljem svijeta, jer "znanje ne poznaje granice". Patent Co. danas ima razvijeno više od 300 različitih proizvoda na tržištu, a zadnji je hrana za kućne ljubimce, pse i mačke. Dakle, za širok spektar kupaca. 

Čepela je istaknuo da su još 1993. godine u Patentu Co. krenuli s istraživanjem adsorbensa mikotoksina. Trenutno, uz pomoć suvremene opreme u jednoj analizi možemo identificirati i mjeriti 13 najbitnijih mikotoksina koji mogu utjecati na hranidbu životinja. Patent Co. razvija treću generaciju MINAZEL PLUS za još veću i uspješniju adsorpciju istih, uz dosadašnja dva patentirana adsorbensa potvrđena i certificirana od strane Europske komisije.

fe
Hrvatskim farmerima i poslovnim partnerima prezentiran je rad tvornice

Naime, u Mišićevu, koje je 19 kilometara od Subotice, 2018. godine je sagrađena nova tvornica Patent Co., veličine 11 stambenih katova, koja ima godišnji kapacitet proizvodnje stočne hrane, GKS i DKS, 180.000 tona godišnje i nova tvornica premiksa i aditiva otvorena 2019. godine s 30.000 tona godišnje s mogućnošću utrostručenja njezinih kapaciteta.

Osim toga, ove godine je u tvornici pokrenuta nova proizvodna linija za adsorbense palete MINAZEL-a, čiju su proizvodnju u Patentu Co. razvili još 1993. godine. Prije dvije godine pokrenuta je i PATENT CO. "Akademija“ gdje se kako vlastiti radnici, tako i vanjski partneri educiraju u primjeni suvremene tehnologije i menadžmenta na farmama životinja.

Bez dobro izbalansirane hranidbe domaćih životinja, na što utječe puno parametara, one ne mogu dati očekivane prinose, a koji u našoj regiji, još uvijek, zaostaju za onim najboljim u svijetu.

Menadžer proizvodnje u Patentu Co. Ognjen Adžić nam je pokazao kako radi velika tvornica, koja s 27 zaposlenih, u jednoj smjeni proizvede 200 do 250 tona različitih vrsta stočne hrane, a sirovine, bilo žitarice, proteinski dodaci, minerali i vitamini, mogu u proizvodni proces nakon uzrokovanja i analize u vlastitom laboratoriju, te se sam proces odvija putem bar-coda koji sirovine selektira, što nadziru operateri iz kontrolne sobe, koja je srce tvornice.  

fd
U jednoj smjeni proizvede se 200 do 250 tona različitih vrsta stočne hrane

Kompletna sljedivost proizvoda od sirovine do prodaje

Dodao je ponosno da se u novoj tvornici, koja je od ove godine u pogonu, ne može ručno sipati smjesa, već sve ide preko pet, šest velikih vaga, jedne nizozemske tvrtke, koje su kapaciteta od 1.500, 200, 100 i pet kilograma.

Kako se čulo, osim premiksa, tu su i gotove smjese, dodaci i superkoncentrati, aditivi bazirani na biljnoj bazi. No, za vrhunske proizvode, nužnu su i certificirani dobavljači sirovina, što znači kompletnu sljedivost od nabave sirovina do isporuke gotovih proizvoda, kojih nema bez "zelenog svijetla" Sektora kontrole kvalitete u samoj tvornici, ali i akreditiranih laboratorija, koja kontroliraju higijensku ispravnost stočne hrane.

To u praksi znači jako mnogo istraživanja i razvoja proizvoda, a kojih nema bez suradnje kemičara, biokemičara i stručnjaka za hranidbu životinja. Drugim riječima, bez dobro izbalansirane hranidbe domaćih životinja, na što utječe puno parametara, one ne mogu dati očekivane prinose, a koji u našoj regiji, još uvijek, zaostaju za onim najboljim u svijetu.

fdc
U Srbiji prelaze na prvo mjesto u hranidbi životinja, dok su na tržištu ove regije u velikoj ekspanziji

Lideri na tržištu Srbije, a u regiji u ekspanziji

Menadžer proizvodnje premiksa, aditiva i održavanja u tvornici Goran Bosić pokazao nam je kako rade velike vage, spojene s miješalicama, a koje automatski stanu čim neki zadani parametri ne odgovaraju.   

U tvornici, koja ima i veliko dvorište za finalne proizvode. S druge strane, u tvorničkom laboratoriju radi 10 ljudi u dvije smjene. Tamo smo vidjeli jako puno različitih smjesa iz cijelog svijeta, a sve kako bi konačni proizvod, bio vrhunski.         

Odgovarajući na upite hrvatskih farmera, u Patent Co. ističu da na tržištu Srbije drže drugi mjesto kad je riječ o prodaji GKS, a prodajom DKS i Premiksa  prelaze na prvo mjesto u hranidbi životinja s preko 24 posto udjela tamošnjeg tržišta, dok su na tržištu ove regije u velikoj ekspanziji. U tvornici ističu da imaju i najnoviji ISO standard, koji je jedan od samo tri takva u Srbiji, FAMIQS, ali i Halal certifikat. To je potvrda kvalitete njihovih proizvoda, koji su i lako uočljivi na zahtjevnom globalnom tržištu stočne hrane, uz prepoznatljivu ljubičastu boju Patent Co. društva.

Više fotografija pogledajte u galeriji ispod teksta,


Fotoprilog


Tagovi

Mišićevo Stočna hrana Patent Co. Andrej Romanić MINAZEL PLUS Nova tvornica Ognjen Adžić Robert Čepela Istraživanje i razvoj


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner