Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz svinja hranjenih raktopaminom
  • 23.05.2014. 09:40

Američke turbosvinje? Ne hvala!

Iako EU ne dopušta uporabu raktopamina u prehrani životinja, Europska unija i SAD trenutno obavljaju trgovinsku razmjenu roba i usluga u vrijednosti od 2 milijarde eura

  • 585
  • 86
  • 0

Uvoz američkih svinja hranjenih hormonom rasta raktopaminom, tzv. turbosvinja, trenutno je jedna od gorućih polemika koje se odvijaju među članicama Europske unije. Navedeni je hormon rasta u prehrani već zabranilo 160 zemalja, a među zemljama su, osim zemalja članica EU i Rusija i Kina.

EU ne dopušta uporabu raktopamina u prehrani životinja, no u ovom trenutku Europska unija i SAD obavljaju trgovinsku razmjenu roba i usluga u vrijednosti od dvije milijarde eura. U 2016. godini očekuje se potpisivanje ugovora o Slobodnoj trgovinskoj zoni (TTIP) između EU i SAD-a, a već sada primjerice, američki brand Kentucky Fried Chicken želi ukinuti europsku zabranu uvoza piletine dezinficirane u kloru. Sve ovo usporava pregovore EU i SAD-a te ugrožava sam sporazum. Karel De Gucht, europski povjerenik za trgovinu, za Süddeutsche.de izjavio je kako smatra da bi pitanje o uvozu "turbosvinja" trebalo dovesti na višu razinu te da bi o tom pitanju umjesto svake članice pojedinačno, odluku trebala donijeti Europska komisija.

S druge se pak strane javljaju američki uzgajivači te navode kako navedeni hormon rasta uvelike olakšava proizvodnju. Uz pomoć raktopamina svinje brže stasaju za klaonicu i pojedu dvadesetak kila manje hrane. Svinje za klaonicu stasaju "čak" četiri dana brže od običnih te daju manje masno meso. Naravno, očito je da se ovdje radi o uštedi u proizvodnji i bržoj zaradi, svojstvenoj američkom tržištu. Najnovija istraživanja navode da tvar raktopamin, ukoliko se nađe u ljudskom organizmu, izrazito negativno utječe na zdravlje i može izazvati trovanje, pri čemu je kardiovaskularni sustav osobito ugrožen.

Po pitanju uvoza ovakvih proizvoda očitovao se i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Matija Brlošić, koji je za Večernji list naveo da bi uvoz američkih svinja hranjenih hormonima bio poguban za svinjogojstvo Republike Hrvatske. Hrvatska pripada neslavnoj ekipi od deset najvećih uvoznika svinjetine iz EU i već sada uvozimo 60 posto svinjetine. Ukoliko se nešto ne poduzme po pitanju uvoza proizvoda "sumnjive" kvalitete, ovo može predstavljati dodatni udar na ionako posrnulu svinjogojsku proizvodnji u Hrvatskoj.


Tagovi

Svinje Karel De Gucht TTIP Raktopamin Štetno za zadravlje Tov svinja Američke svinje Hormon rasta Zabrana uvoza Klaonica Matija Brlošić Uvoz svinjetine Uvoz piletine Prehrana Kentucky Fried Chicken SAD Rusija Kina Zdravlje Kvali


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]