Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Antimikrobni lijekovi
  • 02.03.2017. 10:30

Alternativne metode za liječenje životinja?

Smanjenje upotrebe antimikrobnih lijekova kod životinja koje se koriste za proizvodnju hrane, njihova zamjena gdje god je to moguće te revizija sustava stočarske proizvodnje, bitni su za budućnost životinja i javnog zdravstva, navodi EFSA.

Foto: dolgachov/bigstockphoto.com
  • 2.170
  • 202
  • 0

Smanjenje upotrebe antimikrobnih lijekova kod životinja koje se koriste za proizvodnju hrane, njihova zamjena gdje god je to moguće te revizija sustava stočarske proizvodnje, bitni su za budućnost životinja i javnog zdravstva, piše Hrvatska agencija za hranu.

Antimikrobna rezistencija (AMR) jedan je od najvećih aktualnih svjetskih javnozdravstvenih problema, na koji direktno utječe korištenje antimikrobnih lijekova kod životinja. Stoga je presudno ograničavanje njihove upotrebe na najmanju moguću mjeru, nužnu za liječenje zaraznih bolesti kod životinja.

Smanjiti upotrebu antibiotika kod životinja!

Potrebno pronaći alternativna rješenja

Stručnjaci iz Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europske agencije za lijekove (EMA) revidirali su mjere koje se poduzimaju u EU za smanjenje korištenja antimikrobnih lijekova u životinja i istaknuli kako ne postoji univerzalno rješenje za sve. Uspješne strategije slijedi integrirani, multidisciplinarni pristup koji uzima u obzir lokalni sustav proizvodnje stoke i uključuje sve relevantne dionike - od predstavnika vlade do farmera.

Korištenje antimikrobnih lijekova kod mliječnih krava za prevenciju i liječenje infekcije vimena uobičajena je praksa u EU. Mlijeko tih krava se ne može koristiti za prehranu ljudi, ali može za ishranu teladi.

"Jasno je kako se već dostupne strategije mogu odmah provoditi i kako će imati pozitivan utjecaj na razinu antimikrobne rezistencije. Istovremeno, postoji potreba za inovativnim rješenjima - moramo pronaći alternativne načine za sprječavanje i liječenje bakterijskih infekcija kod životinja", navodi EFSA-in izvršni direktor Bernhard Url.

Uobičajena praksa u EU za liječenje vimena

"Samo je nekoliko novih antibiotika u fazi razvoja, te je postojeće potrebno koristiti odgovorno, kako kod ljudi tako i životinja. Prikupljanje podataka o AMR-u i potrošnji antibiotika ključno je za uspostavu djelotvornih mjera za kontrolu AMR-a i zadržavanje učinkovitosti antimikrobnih lijekova u smislu dobrobiti za javno zdravstvo i zdravlje životinja", istaknuo je Guido Rasi, izvršni direktor EMA-e.

Korištenje antimikrobnih lijekova kod mliječnih krava za prevenciju i liječenje infekcije vimena uobičajena je praksa u EU. Mlijeko tih krava se ne može koristiti za prehranu ljudi, ali može za ishranu teladi. EFSA je, stoga, procijenila rizik od razvoja AMR-a zbog hranjenja teladi kolostrumom koji bi mogao sadržavati ostatke antibiotika; procijenila rizik od razvoja AMR-a zbog hranjenja teladi mlijekom koji bi moglo sadržavati ostatke antibiotika te predložila mogućnosti smanjenja rizika od razvoja AMR-a kod takve prakse hranjenja teladi.

Glavni zaključci mišljenja su kako telad koja je hranjena mlijekom krava tretiranih antimikrobnim lijekovima, ima veću vjerojatnost za izlučivanje otpornih bakterija putem fecesa u odnosu na telad koja nije hranjena takvim mlijekom.

Foto: dolgachov/bigstockphoto.com


Izvori

Hrvatska agencija za hranu HAH


Tagovi

Telad Krava Liječenje Bakterije AMR Antimikrobni lijekovi EFSA EMA HAH


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.