Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Fabijanić
  • 18.10.2022. 12:00
  • Ličko-senjska, Pag

Ako Zgužvano uho treba uginuti, kod kuće će - ne sama u kamenjaru

Imamo "starački dom". Ima ih dvadesetak. Zgužvana je bila jedna od njih. Ovaca prestarih da bi se janjile i muzle. Bez obzira na to što više ne doprinose, hranimo ih i brinemo se, poručili su paški proizvođači sira i skute.

Foto: Facebook/OPG Fabijanić
  • 640
  • 38
  • 0

Vlasnici OPG-a Fabijanić s Paga učinili su sve kako bi spasili svoju 15-godišnju ovcu imena Zgužvano uho. Naime, njihova je ljubimica zalutala u brdo, pala i čitavu noć ostala sama nepomično ležati.

Satima su ju tražili, a kada su ju pronašli učinili su sve da bi je vratili kući. Na svom su Facebook profilu podijelili dirljivu objavu.

"Tražio ju je satima. I našao, Bogu iza nogu. Kao i svi mi kad ostarimo, dama je mislila da je u snazi i da može, propinjala se na drvo, pala, zaplela u šiblje i tako provela noć. Ja sam dušu ispustila do gore i donijela lancune da je nekako prenesemo. Nema šanse, bojim se visine, kamenje klizi i oštro je kao sam vrag", objavila je vlasnica OPG-a. 

Kako je dodala, potom je suprug napravio jedino što mu se činilo ispravno. Digao je u naručje i pravac pojata. "Ja sam plazila za njima i plakala. Plakala jer ne znam hoće li Zgužvana preživjeti. Plakala jer znam koliko Perumuža bole leđa. I plakala od ponosa jer Peromuž ima toliko srce. Rekao je, da ako treba uginuti, uginut će doma, ali bogami sama u kamenjaru neće. Moj čovik!", dirljive su riječi koje je podijelila.

Fizioterapija na bali sijena

Danima su ju liječili. "Dok god nije u bolovima pokušavat ćemo", objavili su nakon nekoliko dana. Ovca je tada jela, pila, burag radio kao veliki, srce isto.

"Ali je noge ne slušaju. Pa vježbamo. Fizioterapija na bali sijena", podijelili su objavu vlasnici rekavši da joj masiraju noge i vježbaju kukove u nadi da će to uroditi nekim plodom.

Ljubimica nije izdržala

Nažalost, Zgužvano uho nije izdržalo, a s OPG-a Fabijanić podijelili su tužnu objavu kako je njihova ljubimica uginula. "Adio Zgužvano uho naše. I žao mi je", napisali su tada.

Iako više ne doprinose vlasnici se brinu o njima. Ovu su vijest prenijeli brojni portal, a vlasnike su razočarali negativni komentari. Stoga su im na kraj odlučili stati sljedećim riječima:

"Da, otmemo im i prodamo sve janjce. Da, muzemo ih svaki dan. I baš zato što smo svjesni do koje mjere ih iskoristimo, trudimo se biti prema njima najbolji što možemo. Ja licemjerno jedem janjetinu, ali onu koju ne poznam. Peromuž nikada nije stavio komadić janjetine u usta. Niti će. Isto tako nikada nije ubio ovcu, niti će", objavili su. 

Naveli su i da imaju starački dom gdje ih je dvadesetak, a Zgužvana je bila jedna od njih - ovaca prestarih da bi se janjile i muzle. Bez obzira na to što više ne doprinose, hrane ih i brinu se. "Nekome je to čisti trošak. Nama je to normalno. Sve su nam dale i možemo im vratiti makar toliko. Da starost provedu site i mirne i da žive dokad im se živi", poručili su ovi proizvođači sira i skute.


Tagovi

OPG Fabijanić Pag Uzgoj ovaca Zgužvano uho


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs