Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 23.06.2023. 13:00

Afrička svinjska kuga na granici s BiH - pojačavaju se preventivne mjere

Radi se o pojavi afričke svinjske kuge najbliže hrvatskoj granici do sada, što predstavlja rizik za unos virusa u Republiku Hrvatsku. Pojačane su preventivne mjere.

Foto: Depositphotos/benedamiroslav
  • 1.241
  • 94
  • 0

U susjednoj Bosni i Hercegovini potvrđena je afrička svinjska kuga (ASK). Prijava je u sustav prijave bolesti Europske unije - ADIS zaprimljena u četvrtak 22. lipnja. Prema trenutno dostupnim informacijama ova je bolest potvrđena u jedne domaće svinje na području Bijeljine, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Radi se o pojaviove bolesti najbliže hrvatskoj granici do sada, što predstavlja rizik za unos virusa u Republiku Hrvatsku.

"Pretpostavka je da se na područje BiH proširio iz Srbije gdje se ova bolest nezaustavljivo širi i u domaćih i u divljih svinja. Samo do 15. lipnja 2023. godine, Srbija je putem sustava ADIS prijavila čak 180 slučajeva ASK u divljih svinja i 131 izbijanje u domaćih svinja", napominju iz Ministarstva.

Podsjećaju da su u Hrvatskoj i dalje na snazi pojačane preventivne mjere kojima je glavni cilj očuvanje trenutno povoljnog statusa, ali i rano otkrivanje unosa virusa ASK kako bi se pravovremeno i žurno u slučaju pojave bolesti provele mjere radi sprječavanja daljnjeg širenja.

Iz Ministarstva naglašavaju kako je od općeg interesa da se pojava ove bolesti spriječi, a u slučaju njene pojave da se što ranije otkrije kako bi posljedice izbijanja bile svedene na najmanju moguću mjeru.

Zabranjeno premještanje svinja

Svjesno sve većeg rizika od pojave ove bolesti u Hrvatskoj, Ministarstvo poljoprivrede dodatno je pojačalo preventivne mjere donošenjem nove Naredbe o mjerama sprječavanja pojave i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj koja je na snazi od 10. lipnja ove godine.

Njome je tako propisana provedba godišnje kategorizacije svih objekata na kojima se drže svinje koji ne zadovoljavaju uvjete biosigurnosti (kategorija 1) s ciljem njihovog unaprjeđenja u višu kategoriju.

S objekata kategorije 1 koji ne primjenjuju osnovne mjere biosigurnosti, zabranjeno je premještati svinje, osim izravno u klaonicu, a klanje za vlastite potrebe dozvoljeno je tek nakon provedenog kliničkog pregleda svinja od strane veterinara.

"Također naglašavamo da je u slučaju pojave ASK naknada štete zbog provedenih mjera kontrole, moguća isključivo za one subjekte (držatelje svinja) koji su na vrijeme prijavili sumnju ili uginuća i koji su primjenjivali sve propisane mjere", napominju iz Ministarstva.

Stoga pozivaju sve držatelji svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno svih propisanih mjera biosigurnosti te da svaku pojavu bolesti i uginuće odmah i bez odlaganja prijave svojim veterinarima.

Pridržavajte se biosigurnosnih mjera

Ističu kako je strogo zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije (svjedodžba o zdravstvenom stanju i dokumentacija o premještanju), kao i držanje svinja na neregistriranim objektima kao i na objektima s otvorenim držanjem bez odobrenja veterinarske inspekcije Državnog inspektorata te zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla.

Lovoovlaštenici su se također dužni pridržavati biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te aktivno tražiti i prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju (uključujući i stradale u prometu i odstrijeljene bolesne) u svrhu pretraživanja na ASK.

To je kontagiozna virusna zarazna bolest isključivo domaćih i divljih svinja, koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost svinja može doseći i 100 posto. "Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, ali se vrlo brzo širi bez obzira na granice te ima ozbiljne socioekonomske i javno zdravstvene posljedice što ima izrazito negativan utjecaj na međunarodni promet svinja, svinjskog mesa i proizvoda podrijetlom od svinja", upozoravaju iz Ministarstva.

Pozivaj sve držatelje ove životinje i lovce, a i sve ostale, koji uoče uginule domaće ili divlje svinje ili one koje pokazuju znakove bolesti da isto odmah prijave najbližoj veterinarskoj organizaciji ili na dežurni kontakt mobitel Ministarstva poljoprivrede: 099/4392-507

Više informacija o ASK i trenutnoj proširenosti možete pronaći ovdje.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK Ministarstvo poljorivrede Pojačane mjere Preventivne mjere Svinjogojstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.