Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikotoksini u stočnoj hrani
  • 27.07.2014. 12:40

Aflatoksin opet prijeti

Postoji opravdana bojazan da će, ukoliko se nastavi ovakva klima i za vrijeme berbe kukuruza, odnosno izmjena sparine i kiše tijekom istoga dana, nastati optimalni uvjeti za razvoj ne samo aflatoksina, već i ostalih mikotoksina

Foto: depositphotos.com, nordroden
  • 709
  • 99
  • 0

Svi se još uvijek sjećaju prošlogodišnje zaraze aflatoksinima i prolijevanja stotina tisuća litara domaćeg mlijeka. Zbog nepogodnih vremenskih uvjeta koji vladaju ove godine, odnosno čestog izmjenjivanja kišnog i sušnog razdoblja, opet prijeti opanost od razvijanja plijesni koje proizvode aflatoksin.

Dr. vet. med. Nenad Fuchs za Glas Slavonije pojašnjava da plijesni zapravo proizvode aflatoksin kao svoj sekundarni metabolit, koji im služi u prehrani. Upozorava da će se aflatoksini, ukoliko nastanu tijekom žetve, makar i u maloj količini, nastaviti razvijati i u skladištu. Ondje je njihov razvoj moguće usporiti kontroliranjem uvjeta, odnosno odražavanjem niske temperature te niske vlažnosti, od 12 do 13 %. Preporuka je silažu gaziti čistim gumenim čizmama prilikom čega se kisik maksimalno istiskuje, kako bi se prevenirao nastanak mikotoksina. Također, ovaj se učinak može postići ukoliko se u procesu skladištenja upotrijebe kiseline za suzbijanje plijesni.

Pravilno skladištenje žitarice

Kako bi se osigurala prevencija od nastanka zaraze, žetvu je potrebno obaviti kada su za to najpovoljniji vremenski uvjeti. Ukoliko se žetva odgađa zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta pak, to će dodatno potaknuti razvoj plijesni. Osobito je važno pravilno skladištenje žitarica. Fuchs napominje da je na mikotoksine osobito osjetljiva perad, odnosno kokoši, pilići i patke te purani.

"Kada sam prije 30 godina studirao, učili su nas da su aflatoksini kod nas praktički nemogući. Pojavljuju se samo u Jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi, odnosno u zemljama tropske i suptropske klime. Očito je da su se dogodile promijene klime zbog čega je došlo do stvaranja uvjeta za razvoj plijesni", navodi Fuchs. Postoji opravdana bojazan da će, ukoliko se nastavi ovakva klima i za vrijeme berbe kukuruza, odnosno izmjena sparine i kiše tijekom istoga dana, nastati optimalni uvjeti za razvoj ne samo aflatoksina, već i ostalih mikotoksina.

Foto: depositphotos.com, nordroden


Tagovi

Aflatoksin Nenad Fuchs Prolijevanje mljeka Mikotoksin Plijesni Skladištenje žitarica Prevencija razvoja aflatoksina Promijena klime Razvoj plijesni Stočna hrana


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.