Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 19.02.2018. 10:30

3,8 milijuna eura za sprječavanje bruceloze, svinjske kuge, kvrgave kože, ptičje gripe

Europska Komisija odobrila je Republici Hrvatskoj ukupno 13 programa praćenja, kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja.

  • 553
  • 31
  • 0

Za programe praćenja, kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja ove je godine osigurano 73% više EU sredstava, navode iz Ministarstva poljoprivrede.  Kako objašnjavaju, Republika Hrvatska od 2013. godine članstvom u EU ostvaruje preduvjete za sufinanciranje programa praćenja, kontrole i iskorjenjivanja određenih bolesti životinja. Na godišnjoj razini sukladno propisima EU, odobravaju se nacionalni programi te se za iste nakon njihove provedbe, retrogradno, ostvaruje pravo povrata dijela utrošenih sredstava.

Tako je za 2018. godinu Europska Komisija odobrila Republici Hrvatskoj ukupno 13 programa (svi prijavljeni programi) i to za sljedeće bolesti:

  • Bjesnoću (oralna vakcinacija lisica) kao višegodišnji program,
  • Klasičnu svinjsku kugu u domaćih i divljih životinja,
  • Influencu ptica u domaće peradi i divljih ptica,
  • Bolest plavog jezika,
  • Bolest kvrgave kože,
  • Brucelozu ovaca i koza,
  • Goveđu spongiformnu encefalopatiju,
  • Salmoneloze peradi (rasplodna jata vrste Gallus gallus i pura, konzumne nesilice, tovni pilići i purani),
  • Antimikrobnu rezistenciju,

a ukupno predviđeni maksimalni iznos sufinanciranja odobren za RH za 2018.  iznosi 3.839.000 eura, što je 73% veći iznos od prethodne godine, kao rezultat dobro provedenih i odlično pripremljenih programa za ovu godinu.

"Iskorjenjivanje bolesti životinja ima veliki utjecaj na sigurnost hrane i kvalitetu života ljudi, a gospodarski učinci još su veći. Status zemlje slobodne od bolesti jamči nesmetan promet i trgovinu životinjama, a samim time i nesmetan uzgoj i preradu. Mi smo zemlja koja ima izvrsno organiziranu i educiranu veterinarsku službu, a njihov predan rad i praćenje događaja u okruženju rezultirali su sjajnim postignućima u borbi protiv bolesti. Povećanje sufinanciranja naših programa od strane EU za 73% u odnosu na prošlu godinu izvrstan je pokazatelj da smo mi partner na kojeg se može računati", izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Mjere bile financirane iz državnog proračuna

Provedba navedenih programa, dodaju, ima višestruku korist za sve građane Republike Hrvatske:

  • za proizvođače živih životinja jer se istima ostvaruju preduvjeti potrebni za slobodnu trgovinu kako živim životinjama tako i njihovim proizvodima, a
  • dodatno se podiže razina kvalitete javnog zdravlja s aspekta sigurnosti hrane i iskorjenjivanja pojedinih osobito opasnih i neizlječivih/smrtonosnih bolesti kao što je bjesnoća.

"Iako su u posljednjih sedam godina svi opsežniji nacionalni programi vezani na zdravstvene statuse domaćih životinja u pravilu u cijelosti bili financirani iz sredstava državnog proračuna, njihovim sufinanciranjem od strane EK dodatno je otvorena mogućnost podmirivanja troškova provedbe drugih mjera iz sredstava državnog proračuna i time rasterećenja proizvođača.

Provedba programa za navedene bolesti provodila se i prije članstva RH u EU, prvi opsežni programi iskorjenjivanja bolest provode se kontinuirano od 2005. godine, na način da su mjere propisane programima bile u cijelosti financirane iz Državnog proračuna. Također treba naglasiti da bi se predmetni programi provodili neovisno o opciji sufinanciranja od strane EK jer su statusi koji proizlaze iz njih preduvjet za poboljšanje konkurentnosti hrvatskih proizvođača te preduvjet slobodne trgovine sa zemljama članicama EU i brojnim trećim zemljama", zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 

Foto: Bigstockphoto/RGtimeline

 

 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Bolesti životinja Europska komisija Sufinanciranje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).