Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 22.10.2008.

31 farma 90 milijuna kuna

Od 17.500 muznih krava u Vukovarsko-srijemskoj županiji ove se godine očekuje 59 milijuna litara mlijeka

  • 2.151
  • 101
  • 0

U Starim Mikanovcima kod Vinkovaca u utorak je otvorena farma muznih krava u čiju je gradnju i opremanje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivana Kostića uložilo 2,2 milijuna kuna iz kredita dobivenog preko operativnog programa HBOR-a te nešto vlastita novca.

Nova farma, opremljena automatskim izmuzilištem, udovoljava strogim kriterijima EU-a, a za sada će imati 50 muznih krava, no njezin kapacitet je dvostruko veći i u kratkoročnom će razdoblju biti dostignut.

»Potpisali smo ugovor s Dukatom koji će otkupljivati mlijeko, a sukladno sadašnjem ugovoru, na godišnjoj smo se razini obvezali isporučiti 350.000 litara mlijeka«, kaže Kostić, koji je muzne krave simentalske pasmine nabavio u Bavarskoj.

Budući da je u posao uključena šira obitelj, nada se da će im na skorom natječaju za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem uspjeti povećati poljoprivredne površine. Sada obrađuju 80 hektara.

Farma u Starim Mikanovcima još je jedan dokaz snažne ekspanzije govedarstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji zahvaljujući Operativnom programu razvoja govedarstva Ministarstva poljoprivrede.

Od 2005. godine u najistočnijoj hrvatskoj županiji kroz taj program podignute su 23 farme muznih krava, a još osam se gradi ili će se početi graditi. Ukupna investicija nakon završetka gradnje 31 farme iznosit će više od 90 milijuna kuna. Riječ je o farmama obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s 50 do 100 muznih krava.

»Ovu ćemo godinu zaključiti s brojkom od 17.500 muznih krava u Vukovarsko-srijemskoj županiji od kojih se na kraju godine očekuje 59 milijuna litara mlijeka«, ističe pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić, dodajući da će više od 63 posto proizvedenog mlijeka biti ekstra-klase. U najistočnijoj hrvatskoj županiji čak je 1400 registriranih farmi no najveći dio njih vode proizvođači s četiri, pet krava. Ipak, raste broj farmi s 50 i više muznih krava sve do farme »Osatina«, koja ima 1000 grla. Ukupno je oko 40 većih farmi.

Zanimljivo je da je još 2001. godine u Županiji bilo registrirano tek 3994 muzne krave, a sada ih je 17.500. I proizvodnja mlijeka je u tom razdoblju porasla s dvadesetak na gotovo 60 milijuna litara. Prostora za povećanje proizvodnje mlijeka ima, kako u podizanju kvalitete sve do ekstra-klase, tako i u količinama. Naime, u hrvatskoj muzne krave daju u prosjeku 4000 litara mlijeka, dok je u zemljama EU-a taj prosjek za 2000 litara veći.

[Goran Čorkalo]

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zbog panike uginulo oko 300 kokoši - razlog pokušaj provale u peradarnik

Pokušaj provale jednog ili više počinitelja na farmu peradi u Wallersdorfu u Njemačkoj, doveo je do uginuća oko 300 kokoši, piše Wochenblatt. Kako javlja policija, počini...

Više [+]