• Crna slavonska svinja
  • 11.03.2016. 11:30

200 eura po uvjetnom grlu fajferice

Prema prvim Žitovim procjenama, godišnje bi za to mogli otkupiti najmanje 10 tisuća komada tovljenika fajferice.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 10.047
  • 948
  • 0

Proizvodnja crne slavonske svinje raste u Slavoniji, zahvaljujući i Zajedničkoj poljoprivrednoj politici gdje je predviđeno da proizvođači dobiju 200 eura po uvjetnom grlu te pasmine.

"To je jedan određeni stimulans kako bi se očuvala izvorna autohtona pasmina svinja. Ostale pasmine svinja ne dobivaju poticaj. Radi se o ekstenzivnoj proizvodnji, manjem broju grla na prostorima OPG-a, imamo oko 1.200 omatičenih krmača i oko 3 i pol tisuće križanaca fajferice sa drugim pasminama. Dakle, možemo reći da ima oko 5 tisuća krmača fajferice na prostoru Slavonije i Baranje.

Siguran otkup za svinjogojce - Žito treba fajferice!

Ove svinje imaju nešto manji broj prasadi i manju mesnatost. Te svinje se drže u slobodnom uzgoju u ekološkim uvjetima. U normalnim uvjetima uzgoja krmače bi mogle dati 10 do 15 tisuća tovljenika. Podržavamo inicijativu Žita koje želi ući u program proizvodnje pršuta kao premium i eko proizvoda", govori Ernest Nad iz HGK.

Ovim putem možemo postići sirovinsku osnovu za proizvodnju, ističe Nad. Mnoge su klaonice od Belja do Vupika, preko đakovačke, vinkovačke, orahovačke i valpovačke, prestale s radom zbog neisplativosti proizvodnje, i zato treba podržati ovaj projekt.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL


Tagovi

Fajferice ZPP Crna slavonska svinja Poticaji Ernest Nad HGK


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Istarska 2, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas smo posjetili OPG Maria Živkovića u Selcima Đakovačkim :)