Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BBio projekt
  • 29.01.2014. 16:30

2. Radionica za uzgajivače autohtonih pasmina

U sklopu projekta BBio, predviđeno je deset radionica namijenjenih uzgajivačima autohtonih pasmina

Foto: depositphotos, Oorka
  • 552
  • 46
  • 0

Druga u ciklusu od deset radionica u sklopu projekta BBio - Održivi razvoj pograničnih područja kroz očuvanje autohtonih pasmina i uspostavu gen-centara u Buhovu i na Biokovu, održat će se u petak, 31. siječnja 2014. godine. Radionica na temu "Unaprjeđenje brige o životinjama u tradicionalnom i integriranom sustavu proizvodnje" održat će se u Vatrogasnom domu Makarska, na adresi Potok 1 s početkom u 12 sati.

Predavanje će održati prof. dr. sc. Ante Ivanković i doc. dr. sc. Jelena Ramljak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Na području Dalmacije i Hercegovine je prisutna velika raznolikost autohtonih, izvornih pasmina domaćih životinja, a među važnije se ubrajaju govedo - buša, dalmatinski i hercegovački magarac te ovca - dubrovačka ruda, dalmatinska i hercegovačka pramenka.

Stočari na području Hrvatske i BiH od pamtivijeka vode suživot sa svojim domaćim životinjama koje su nazivali svojim blagom. One su im osiguravale opstanak u minulim, često vrlo rizičnim povijesnim razdobljima. Intenzifikacija stočarske proizvodnje i nametanje profita kao jedinog kriterija proizvodnje narušila je, posebice u Europi, navedena načela stočara, ističe prof. Ivanković.

Iz tog razloga u Europi, kao i u Hrvatskoj nametnula se potreba ugrađivanja normi dobre prakse u Zakone kojih se nužno svi trebaju pridržavati, kako bi se životinje zaštitile od neodgovornih stočara ili prijevoznika životinja. „Nužno je stoga sve dionike lanca proizvodnje animalnih proizvoda upoznati sa zakonskom legislativom koja uvažava dobrobit životinja. Životinje koje se nalaze u dobrom okruženju i o kojima se vlasnik brine duže i više proizvode, što svakom stočaru treba biti u interesu“, istaknuo je profesor Ivanković.

Projekt BBio financira Europska Unija u iznosu od 385.288,43 € u sklopu IPA programa za prekograničnu suradnju Hrvatska - BiH, a provode ga Javna ustanova RERA S.D. i Ministarstvo gospodarstva Zapadnohercegovacke Županije s partnerima Parkom prirode Biokovo i Udrugom za zaštitu i očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja.

Foto: depositphotos, Oorka5


Povezane stočne vrste

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Autohtone pasmine BBio projekt Biokovo Ante Ivanković Jelena Ramljak Buša Pramenka Ruda


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.