Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.10.2008.

180 novih junica u Osijeku

  • 1.503
  • 74
  • 0

Teretni zrakoplov Boing 747 danas je prvi puta sletio u Osijek, a iz njega je izašlo 180 junica, što je još jedna novost jer se junice nikada ranije nisu spustile iz zraka na osječko tlo. Muzne su se krave oko 16 sati iskrcale u Zračnu luku Osijek, nakon gotovo deset sati leta iz kanadskog grada Hamiltona.

Treća je to isporuka muznih krava iz daleke Kanade osječkoj tvrtki Žito d.o.o. ove godine, no prva dva su zrakoplova sletjela u Zagreb jer osječka zračna luka nije imala adekvatnu opremu za istovar junica. - Kada je o neobičnim pošiljkama riječ, dosad su slijetali kod nas samo živi pilići i kokoši te ribe, ali to je bilo davno - kaže Blanka Strahonja, direktorica Zračne luke Osijek.

Zbog nesvakidašnjih putnika, prilikom prijema poduzete su i posebne mjere osiguranja. Za uvoz krava iz Kanade, pak, bio je potreban međudržavni certifikat između Kanade i Hrvatske, a prvi je puta on ostvaren upravo nakon zahtjeva tvrtke Žito. - Posebne kontrole za zrakoplov nema međutim cijeli proces prijevoza traje dugo.

Od farme London u Ontariu do Osijeka put traje više od 24 sata, a sami let od 10 do 14 sati - pojašnjava Robert Gjergja iz tvrtke Žito. Razlog zašto su junice uvezene iz daleke Kanade, a ne iz neke europske zemlje jest taj što kanadske krave imaju bolji genetski potencijal koji omogućava lakšu selekciju. Kanada je, inače, kolijevka muznih krava vrhunske holstein pasmine.

- Mliječnost je u 90 posto životinja na visokoj razini, to su genetski vrlo značajne krave. Dobivene ćemo potomke koristiti za stvaranje vlastitoga stada koje će nam kasnije poslužiti za stvaranje baze genetskog potencijala - navodi Gjergja najveći motiv uvoza. Kolika je vrijednost junica, iz Žita nisu htjeli odgovoriti.

Važniji od uloženog novca su im, kažu, rezultati koje će postići tim transferom. Samo je ekskluzivni let za 180 junica pak stajao oko 350 tisuća dolara. Zrakoplov s junicama trebao bi u Osijek, kako je planirano, sletjeti još najmanje triput. Krave su sa šest kamiona odvezene na farmu mala Branjevina, otvorenu prije nekoliko mjeseci. Na njoj je dosad dom našlo ukupno 350 kanadskih krava.

Inače, kapacitet je te farme približno tisuću krava, a njezino opremanje i modernizacija stajali su gotovo stotinu milijuna kuna. Tvrtka Žito, u vlasništvu Marka Pipunića, inače je vodeći regionalni proizvođač i veletrgovac žitarica, industrijskog bilja, stočne hrane, mesa i mlijeka.

Pista dostatna za slijetanje Boinga 747

Tako velik zrakoplov poput Boinga 747 nikada nije sletio u Zračnu luku Osijek. Pista je, pak, dugačka 2.500 metara, što je dovoljno za slijetanje ovoga teretnog zrakoplova. - Budući da Boing odlazi iz Osijeka prazan, onda mu je naša pista dovoljna i za uzlijetanje - kaže Blanka Strahonja, direktorica ZLO-a.


Izvori

Jutarnji list