Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nusproizvodi
  • 18.01.2021. 09:00

15 milijuna kuna za zbrinjavanje nusproizvoda nastalih u objektima za klanje životinja

Financijska sredstva proporcionalno će se raspodijeliti korisnicima sukladno broju kilograma, a maksimalno do iznosa od 0,20 kn/kg isporučenih nusproizvoda.

Foto: Depositphotos/agnormark.gmail.com
  • 430
  • 82
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje, a radi se o Nacrtu prijedloga Programa potpore za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla od 2021. do 2023. godine.

Cilj ovog Programa je, pojašnjavaju, omogućiti potporu za trošak zbrinjavanja nusproizvoda nastalih u objektima za klanje životinja.

Inače, cijena zbrinjavanja 1. i 2. kategorije propisana je Pravilnikom o visini naknade za sakupljanje, preradu i spaljivanje nusproizvoda životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi te iznosi 1,45 kn/kg, a proizvođač je obvezan platiti navedenu naknadu, stoji u Nacrtu. Što se tiče 3., ona predstavlja tržnu kategoriju, odnosno takvi nusproizvodi mogu se nakon prerade koristiti sukladno članku 14. te ih se nakon prerade može staviti na tržište.

Poremećaji na tržištu

Ističu kako su tijekom 2017. započeli te se nastavili 2018. godine, poremećaji na tržištu proizvoda koji se dobivaju iz navedene kategorije nusproizvoda. "Plasman prerađenog proteina je smanjen i/ili prekinut na tržištu trećih zemalja", stoji u Nacrtu.

Tijekom 2019. i 2020. godine nije došlo do oporavka i stabilizacije tržišta, a dodatne poteškoće na tržištu uzrokovane su pandemijom bolesti Covid-19.

"U okviru ovoga Programa omogućit će se potpora za pokriće dijela troškova zbrinjavanja nusproizvoda koji nastaju tijekom procesa proizvodnje u objektima za klanje stoke“, ističu iz Ministarstva. Potpora će se isplaćivati za troškove zbrinjavanja nusproizvoda 1., 2. i 3. kategorije, a dodjeljivat će se po kilogramu isporučenog nusproizvoda od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne godine, evidentiranih u aplikaciji "Nusproizvodi", u okviru Jedinstvenog registra domaćih životinja kojeg vodi Ministarstvo poljoprivrede.

Korisnici potpore

Korisnici potpore su subjekti u poslovanju s hranom koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara i kopitara ili peradi i lagomorfa, upisanim u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla kojega vodi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede.

Potporu ne može ostvariti više subjekata koji su međusobno povezani vlasničkim ili drugim odnosima već samo jedan poduzetnik iz povezanih poduzeća.

Financijska sredstva iz godišnje omotnice predviđena ovim Programom proporcionalno će se raspodijeliti korisnicima sukladno broju kilograma, a maksimalno do iznosa od 0,20 kn/kg isporučenih nusproizvoda.

Procijenjeni iznos sredstava potrebnih za provedbu ovog Programa na godišnjoj razini iznosi 5.000.000 kuna (približno 673.000 €), odnosno 15.000.000 (oko 2.020.000 €) u trogodišnjem razdoblju provedbe.

Savjetovanje je otvoreno do 13.2.2021., a možete mu pristupite ovdje.


Tagovi

Savjetovanje Nusproizvodi Životinjsko porijeklo Zbrinjavanje Potpora


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]