Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Limeta

Sinonim: - | Engleski naziv: Lime tree, Lime | Latinski naziv: Citrus aurantifolia

Limeta

Limeta pripada citrusima ili agrumima, rodu biljaka unutar porodice Rutaceae, a potječe iz jugoistočne Azije. Smatra se da je riječ o hibridu nastalom križanjem limuna i cedra, iako se dio znanstvene zajednice ne slaže s tom idejom. Iako vrlo slična limunu, limeta je manje oštra, ali sadržava i manju količinu C vitamina. Poznato je da su limetu mornari koristili protiv skorbuta, a danas se najviše uzgaja u zemljama Južne Amerike, osobito u Meksiku te Indiji.

Morfološke karakteristike limete

Limeta je vazdazeleno ili zmzeleno drvo, koje naraste do 4 – 5 metara visine. Radi se o dugoživućem stablu, koje često doživi i do 150 godina. Ipak, smatra se da najbolje rezultate u uzgoju daje do 12 godine starosti. Cvjet limete je bijele boje i opojna mirisa, a na istom se stablu nalaze muški i ženski cvjetovi, stoga je biljka samooplodna.

Agroekološki uvjeti uzgoja

Najčešće uzgajana sorta limete je Perzijska ili Tahićanska limeta, koju najčešće izabiru vrtlari u svojim vrtovima. Sve se sorte limete mogu uzgajati u formi stabla ili živice. Najviše joj odgovara tropska klima, visokih dnevnih temperatura i visoke vlažnosti zraka.

Temperatura

Najbolji će se rezultati u uzgoju postići ukoliko biljka ima kontinuiran pristup dnevnom svjetlu i sunčevom zračenju.

Voda

Preporuka je limetu zalijevati kada je 8 – 10 cm u promjeru oko korijena tlo suho. Mladim biljkama, u prve dvije godine, radi ubrzanog će rasta biti potrebno češće zalijevanje, jednom tjedno ili češće. Ipak, biljku se nikako ne smije pretjerano zalijevati budući da će limeta kao tropska biljka lakše podnijeti nedostatak vode, nego njezin suvišak. Suvišak vode kroz duži period svakako će dovesti do njezina uništenja.

Tlo

Poželjno je da je tlo dobro drenirano, budući da korijen limete teško podnosi preveliku količinu vode u tlu i postoji mogućnost od njegova truljenja. Ukoliko postoji opasnost od prevelikog nakupljanja vode u tlo, ukoliko je ono teško i loše propusno, dodavanjem pijeska i organske tvari mogu se poboljšati njegova svojstva.

Tehnologija uzgoja limete

Sve je sorte limete moguće uzgajati u zatvorenom prostoru i staklenicima, ali obvezno je biljci osigurati dovoljno svjetla. Limetu je bez problema moguće uzgojiti i u lončanici, no pri tome treba voditi računa da zapremnina lončanice iznosi najmanje 50 litara.

Sadnja

Budući da je riječ o dugoživućem stablu, pravilan odabir mjesta sadnje vrlo je značajan. Važno je prilikom sadnje voditi računa o činjenici da je limeta vrlo osjetljiva na mraz, a predugo izlaganje izravnom sunčevom svjetlu, uzrokovat će opekline na lišću i kori. Ukoliko postoji opasnost od opeklina, za zaštitu stabla preporuka je labavo vezanje novinskog papira oko stabla. Kao zaštitu od smrzotina moguće je koristiti i karton te poseban materijal za zaštitu voćaka.

Ishrana

Prilikom gnojidbe preporuča se koristiti specijalizirana gnojiva namijenjena agrumima, odnosno citrusima. Poželjno je gnojidbu obavljati uravnoteženim, sporo otpuštajućim gnojivima.

Orezivanje

Limeta se orezuje samo kako bi se uklonile mrtve grane ili u slučaju kada su grane toliko niske da dodiruju tlo. Orezivanje se obavlja rano u proljeće, kako bi se biljci dalo dovoljno vremena za oporavak. Limetu se nikako ne preporučava orezivati tijekom zimskog perioda, budući da se radi o citrusu vrlo osjetljivom na zimske uvjete. Kako bi se pravilno odredilo koje je grane potrebno odrezati, najbolje je dočekati rano proljeće. Iako će lišće izbiti i iz oštećenih grana, ono će uvenuti vrlo brzo te je to znak da je granu potrebno odrezati.

Osim zimi, niti kasno proljetno orezivanje nije dobro i nikako se ne preporuča, budući da svoju krošnju biljka ljeti koristi za regulaciju temperature, kao i zaštitu od prejakoga sunčevog zračenja. Također, kasno orezivanje može potaknuti novi rast mladica, koje će biti puno osjetljivije na vremenske uvjete.

Berba limete

Plodovi limete beru se dok su zeleni, budući da takvi sadržavaju najviše korisnih tvari. Ipak, ukoliko ih se ne pobere te ostavi na stablu, poprimit će žuto – narančastu boju. Berba je moguća čak tri ili više puta godišnje.

Uporaba limete

Limeta se danas koristi u kulinarstvu, kao zamjena limunu. Osobito je poznata njezina uporaba u prehrambenoj industriji, prilikom proizvodnje napitaka, slatkiša ili guma za žvakanje, a često se koristi i u kozmetičkoj industriji te farmaceutici.

Izvor:

Limeta - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

Limeta