Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Čičoka

Sinonim: - | Engleski naziv: Jerusalem artichoke | Latinski naziv: Helianthus tuberosus L.

Čičoka

Čičoka potječe iz središnje Amerike, a već u pretkolumbijsko doba bila je proširena po cijeloj Americi, gdje je domaće stanovništvo koristilo gomolje kao zimsku namirnicu. Prema obliku kultivari mogu imati okrugle, ovalne ili vretenaste gomolje. Višegodišnja je biljka, ali uzgaja se kao jednogodišnja kultura. Stabljika i lišće kvalitetna su stočna hrana, a može se kositi 2 – 3 puta, sušiti ili koristiti za silažu. Gomolji se također mogu koristiti za stočnu hranu, za proizvodnju alkohola (za žestoka pića i kao obnovljivi izvor energije), kao povrće svježi ili kuhani i kao sirovina za različite dijetetske proizvode (može potpuno zamijeniti krumpir).

Morfološka svojstva čičoke

Ima dubok i razgranat korijen, a na podzemnoj stabljici, podanku, stvara gomoljasta odebljanja. Meso gomolja je bijele, žute ili ružičaste boje. Stabljika je visoka 1,5 – 3,5 m, a na bazi promjera 3 – 5 cm. Iz jednog gomolja razvije se jedna ili više stabljika. Listovi su srcoliki, ovalni ili lancetasti, grubi i dlakavi. Na vrhu stabljike ili grana razvija se cvat glavica, slična suncokretu, sa žutim jezičastim i smeđim cjevastim cvjetovima u sredini cvata.

Agroekološki uvjeti za uzgoj čičoke

Temperatura

Minimalna temperatura rasta iznosi 5 °C, a mlada biljka može podnijeti -5 °C. Optimalna temperatura rasta je 15 – 20 °C. Gomolji u tlu mogu prezimiti pri -30 do -40 °C.

Svjetlost

Čičoka je biljka izrazito kratkog dana te cvate tek kada je dan kraći od 12 sati (u listopadu), a kultivari duže vegetacije često ne cvatu.

Voda

Pri dobroj opskrbljenosti vodom biljka stvara veliku nadzemnu i podzemnu masu. U uvjetima ljetne suše stagnira, ali nakon prvih kiša opet intezivno raste.

Tlo

Za uzgoj su prikladnija lakša tla uz pH 6 – 7,5, ali i na manje prikladnim tlima daje bolju proizvodnju organske mase nekog druge kulture.

Agrotehnika pri uzgoju čičoke

Plodored

Čičoka se može uzgajati na istoj površini 2 – 3 godine jer je teško izvaditi baš sve gomolje, pa ih uvijek ostane toliko da se zasnuje novi usjev. Kao pretkultura nije poželjan suncokret, a nakon čičoke poželjna je neka okopavina jer se pojedine biljke redovito pojavljuju, pa ih treba pravovremeno uništiti.

Gnojidba

Za dobar rast i razvoj čičoki je potrebno mnogo kalija. Preporučuje se gnojiti sa 100 kg/ha dušika, 50 kg/ha fosfora i 15 kg/ha kalija. Polovica dušika primjenjuje se u prihrani. Prevelika količina dušika može previše pospješiti razvoj nadzemnog dijela.

Njega usjeva

Tijekom vegetacije potrebne su jedna do dvije međuredne obrade uz prihranu. Pri zadnjoj obradi redove treba malo nagrnuti, što pospješuje više površinski razvoj gomolja.

Sadnja čičoke

Čičoka se razmnožava gomoljima. Za sadnju su najprikladniji oni koji su teški 30 – 50 g, odnosno 1 000 – 1 300 kg gomolja po hektaru. Nije preporučljivo rezati gomolje. Saditi se može kasno u jesen ili u rano proljeće do sredine travnja. Sadi se na međuredni razmak 50 – 70 cm i 40 – 50 cm u redu na dubinu od 6 – 10 cm, ovisno o tlu. Može se saditi u plitke brazde ručno, ili sadilicom za krumpir.

Vađenje čičoke

Gomolji čičoke mogu se vaditi od listopada do početka vegetacije u proljeće. Prije vađenja pokose se i odstrane stabljike, koje su u to vrijeme već suhe, a zatim se vadi ručno ili mehanizacijom za vađenje krumpira. Na većim površinama prinosi mogu biti 30 – 50 t/ha. Gomolji čičoke imaju vrlo tanku i nježnu pokožicu koja se pri vađenju lako oštećuje, pa je zato najbolje postupno vaditi prema potrebi.

Za prodaju na tržištu pripremaju se ujednačeni, oprani gomolji, pakirani u letvarice ili kutije, a najbolje je jedinično pakiranje u perforirane PE vrečice. Kraće vrijeme može se skladištiti u podrumima u vlažnom pijesku ili u hladnjači pri temperaturi 0 – 1 °C i relativnoj vlazi zraka 95 – 97 %. Za čičoku koja se planira vaditi zimi, preporučuje se pokrivanje slamom ili kakvim drugim materijalom, da se izbjegne smrzavanje tla. Gomolje predviđene za sadnju najbolje je vaditi krajem zime ili početkom proljeća.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Čičoka - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

BIJELA