Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Paulovnija

Sinonim: - | Engleski naziv: Paulownia, Princess tree, Empress tree | Latinski naziv: Paulownia tomentosa

Paulovnija

Paulovnija je drvenasta biljka koja je dobila ime po Ani Pavlovni, kćeri ruskoga cara Pavla I. Radi se o drvenastoj biljci iz porodice Scrophulariaceae. Sve biljke iz porodice vrlo su atraktivne zbog lijepog cvijeća i velikog lista, a karakterizira ih brzi rast. Paulovnija je vrlo dekorativno i egzotično drvo, porijeklom iz Jugoistočne Kine. Često ga se pronalazi u parkovima i trgovačkim centrima. Paulovnija je specifična po izuzetno velikom rastu. Značajna je njezina uloga u ekologiji, budući da listovi apsorbiraju 10 puta vise ugljikova dioksida nego druge vrste drveća, a korijen upija teške metale iz tla te tako obnavlja tlo nakon drugih kultura.

Morfološke osobine paulovnije

Paulovnija je vrlo dekorativno drvo, široke krošnje, koje naraste do 20 metara visine i to samo u razdoblju od osam do deset godina. U prosjeku drvo raste od 5 do 9 metara godišnje, a navedenom razdoblju promjer stable može iznositi 30 – 40 cm. Listovi su veliki, zeleni, s donje strane dlakavi. Drvo paulovnije je boje meda te istovremeno mekano, što ima izuzetnu primjenu u industriji proizvodnje namještaja. Daje malo sjeme 1,4 mm do 3 mm, koje se nalazi u mahuni. Mahuna je pak ovalnog oblika, drvenasta, veličine od 2,5 do 5 cm. Znak da je potrebno početi skupljanje sjemena jest promijena boje mahune iz svjetlozelene u tamnozelenu.

Agroekološki uvjeti uzgoja paulovnije

Paulovniju karakterizira visoka otpornost na sušu te smanjene potrebe prema kvalitetama tla.

Temperatura

Iako se smatra da paulovnija može rasti u vrlo velikom rasponu temperatura, od -20 ͦC do +40 ͦC, najbolje rezultate postiže prilikom uzgoja u toplijim klimatskim zonama. Ukoliko su zime oštre na kontinentalnom dijelu, postoji opasnost od izmrzavanja pupova.

Voda

Potrebno je redovno zalijevanje mladih biljaka nakon sadnje. Ipak, nakon što ojača i pusti korijen, biljka vise nema velike potrebe za vodom i od uzgajivača neće zahtijevati mnogo pažnje.

Tlo

Paulovnija ima uzak i dubok korijen te uzgajivačima kvaliteta tla neće predstavljati problem. Ipak, prilokom uzgoja potrebno je tražiti rastresita tla, budući da na težim tlima neće uspijevati.

Tehnologija uzgoja paulovnije

Paulovnija cvate u trećoj do četvrtoj godini starosti. Za sječu drvo je spremno nakon 10 godina starosti, kada se postiže optimalna kvaliteta drveta. Često se preporučuje u prvim godinama biljku orezati do dna, kako bi potjerao izbojak, koji je u mogućnosti narasti u jednoj sezoni čak 3 metra.

Sjeme biljke širi se vjetrom te ga je iz tog razloga potrebno na vrijeme pokupiti. Sjeme zadržava izuzetnu klijavost pa su zabilježeni primjeri klijanja i nakon 7 godina. Svježe sjeme ima klijavost 70 – 90 %. Nikako se ne preporuča uporaba gnojiva prilikom klijanja, jer će ono potaknuti rast algi.

Od jednog zrelog drveta može se dobiti u prosjeku 20.000.000 sjemena. U jednom kilogramu prosječno se nalazi 6.200.000 sjemenki.

Sadnja paulovnije

Prilikom uzgoja paulovnije može se podići 1.000 malih sadnica na površini od 3 – 6 m2. Ukoliko se nasad paulovnije podiže iz sjemena, prije sadnje sjeme je potrebno držati konstantno vlažnim, neprekidno 24 sata kroz 7 dana. Preporuka je sjeme saditi u posude veličine 20 x 30 cm. Optimalna je temperature za sadnju između 23 i 29 ͦC, a vlažnost između 80 i 90 %.

Uporaba paulovnije

Paulovnija se koristi za izradu namještaja, furnira, igračaka, papira, peleta, biogoriva. Drvo je mekano, svijetlo i lako se boji, stoga je idealna sirovina u industriji proizvodnje namještaja. Budući da je ova vrsta vrlo cijenjena u Kini, postoji tradicija da se prilikom rođenja djevojčice u dvorištu sadi drvo paulovnije – za sreću. Ono se prilikom djevojčine udaje sječe i koristi za izradu namještaja budućim supružnicima.

Izvori:

 

Paulovnija - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

Paulovnija