Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Vrtni borovnjak, kres salata

Sinonim: grbica, kreša, grbač, grbanj | Engleski naziv: Cress | Latinski naziv: Lepidium sativum L. convar. sativum

Vrtni borovnjak, kres salata

Vrtni borovnjak, kres salata je jednogodišnja, samonikla biljka koja raste uz rijeke, puteve i na ostalim ruderalnim staništima. Kao povrće koristi se mlada rozeta lišća, oko 30 dana nakon sjetve, ili cijeli nadzemni dio biljke u fazi kotiledona. Bogat je izvor minerala i vitamina (kalij 550, kalcij 250, fosfor 38, magnezij 40 i željezo 2,9 mg/100 g svježe kres salate, odnosno karotena 2,19, vitamina B1 0,15, B2 0,19, niacina 1,75 i C vitamina 60 mg/100 g). Najviše se koristi u svježem stanju kao salata. Ima pikantan okus, otvara apetit, a sadrži i tvari s antibiotskim djelovanjem.

Razvija rozetu lišća promjera 15 – 20 cm. Na vrhu cvjetne stabljike u uvjetima viših temperatura i dugog dana razvije se grozdasti cvat s bijelim ili svijetloružičastim cvjetovima. Plod je mala komuška, sa sitnim crvenosmeđim sjemenkama. U 1 g može biti 400 do 750 sjemenki.

Agroekološki uvjeti uzgoja kres salate

Dobro uspijeva i u polusjeni. Klije već pri temperaturi od 5 - 6 °C, a raste pri 15 – 25 °C, gotovo na svakom tlu, a na dobrom vrtnom tlu uspijeva i bez gnojidbe.

Sjetva kres salate

Ako se želi kontinuirano brati, na otvorenome prostoru sije se od ožujka do rujna svakih deset dana. Sije se vrlo plitko, širom ili u redove 8 – 15 cm razmaka, s 5 – 8 g/m2 da se postigne skop od oko 1 000 biljaka/m2.

U zaštićenim prostorima uzgaja se u plastičnim posudicama (11,5x6,5 cm, odnosno 75 cm2) na sterilnom inertnom supstratu dobrog kapaciteta za vodu. Sije se mehanizirano 2 do 3 g sjemena po posudici. Do nicanja održava se temperatura od 20 – 24 °C, a nakon nicanja 15 – 16 °C uz održavanje ravnomjerne vlage supstrata. Kres salata klije na svijetlu, pa se sjeme ne pokriva.

Berba i skladištenje kres salate

Salata se bere 15 do 30 dana nakon sjetve. Mlado lišće dužine 6 – 10 cm reže se u razini tla, opere i pakirano u plastične kutije otprema na tržište. Po kvadratnom metru može se postići prinos od 3 do 4 kg.

Ovisno o uvjetima za 8 – 15 dana biljčice su u fazi otvorenih kotiledona, visine oko 5 cm. Tada se posudice slože u odgovarajuće kutije za otpremu na tržište. Na prodajnom mjestu ili kod potrošaća na sobnoj temperaturi biljčice još dnevno narastu 1 do 1,5 cm. Na rashladnoj vitrini pri temperaturi od 0 do 1 °C mogu se održati do 2 tjedna.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Vrtni borovnjak, kres salata - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

GLATTBLÄTTRIGE

KRECAVI POLJSKI