Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Stočna koraba

Sinonim: Podzemna koraba | Engleski naziv: Swede | Latinski naziv: Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Rchb.

Stočna koraba

Stočna koraba je dvogodišnja biljka. Porijeklom je iz srednje Europe i najbolje uspijeva u podneblju umjerene klime jer je dosta otporna na hladnoću (do -10 °C). Za uzgoj su najprigladnija srednje teška tla, ilovače i pjeskovite ilovače.

Za prehranu se koristi korijen, koji je loptastog oblika, mase od pola do više od jednog kilograma. Boja kore gornjeg dijela korijena, koji obično izraste iznad zemlje, zelenoljubičasta je, dok je donji dio žutonarančast. Meso korijena je blijedonarančaste boje, čvrsto je i sočno. Odlikuje se slatkastim okusom, koji potječe od eteričnih ulja i šećera (glukoze i saharoze).

Agroekološki uvjeti za uzgoj stočne korabe

Optimalna temperatura za rast i formiranje pravilne zadebljale stabljike iznosi 14 – 20 °C danju i 8 – 12 °C noću, a temperatura tla mora biti viša od 8 °C. Ako nakon sušnog razdoblja padne jača kiša, zadebljala stabljika puca. U trenutku presađivanja korabica se zalijeva s 30 - 40 mm vode, a zatim svakih 5 - 8 dana do stvaranja zadebljanja stabljike s 20 - 30 mm vode. Za ranu proizvodnju prikladnija su lakša tla koja se brže zagrijavaju, a za jesensku proizvodnju povoljnija su srednje teška tla s većim kapacitetom za vodu uz reakciju tla pH 6 – 7,5. Na kiselijim tlima potrebno je dodavati vapno.

Agrotehničke mjere u uzgoju stočne korabe

Stočna koraba se obično sadi nakon kulture gnojene organskim gnojivima. Do ponovne sadnje na isto mjesto trebalo bi proći najmanje 3 godine. U gnojidbi preporučuje se 125 kg/ha dušika, 65 kg/ha fosfora i 15 kg kalija. Sije se preciznom sijačicom na međuredni razmak od 40 – 50 cm, uz utrošak 1,5 – 2,5 kg sjemena po hektaru. Kada postigne željenu veličinu korijena vadi se odgovarajučim iskapačem. Odstranjuje se lišće koje se koristi za stočnu hranu.

Njega nasada stočne korabe

Rana stočna koraba sadi se na uzdignute gradice, koje treba pripremiti barem 2 tjedna prije planirane sadnje, da se tlo slegne i površinski sloj dobro prosuši. Malč od crne PC folije omogućuje brže zagrijavanje površinskog sloja tla i bolje uvjete za rast biljaka nakon sadnje. Za jesensku proizvodnju gredice nisu prijeko potrebne, ali prije sadnje tlo treba dobro natopiti.

Međuredna obrada uz prihranu dušikom može se provesti kada stabljika počne odebljavati. Najvažnija mjera njege je održavanje vlage tla iznad 65 % poljskog vodnog kapaciteta, da u slučaju jačih oborina ne dođe do pucanja zadebljale stabljike.

Stočna koraba - Sorte

ukupno: 4, aktivno: 0, neaktivno: 4

BANGHOLM WILBY ÖTOFTE

HOFMAN`S GELBE

LUDBREŠKA ŽUTA

RUMENA MASLENA

Za pregled svih sredstava zaštite bilja za biljnu vrstu Stočna koraba.