Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Rukola

Sinonim: riga, rokula, rikula, rigola | Engleski naziv: Arugula | Latinski naziv: Eruca sativa L.

Rukola

Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Uzgaja se zbog lišća oštrog pikantnog okusa i bogatog vitaminima. Ima stimulativno djelovanje na ljudski organizam, naročito za želudac i crijeva.

Na skraćenoj stabljici u vegetativnoj fazi razvija rozetu lišća. Listovi su na kratkim peteljkama, više ili manje urezani, mogu biti do 20 cm dugi i 6 cm visoki. Pri višim temperaturama razvija se cvjetna stabljika s grozdastim cvatovima bijele ili svijetložute boje s ljubičastim žilicama na laticama. Plod je komuška sa sitnim okruglim sjemenom apsolutne težine oko 2g. Na jeziku cvijeća, RIGA simbolizira prijevaru!

Agroekološki uvjeti za uzgoj rukole

Rukola je kultura skromnih zahtjeva za toplinom i otporna je na mrazeve. Zato se može proizvoditi tijekom cjele godine. Uspijeva na gotovo svakom tlu. Rukola treba bogato tlo koje zadržava vlagu i djelomično zasjenjeno mjesto za sadnju. Tijekom vrućina možda će trebati dodatnu sjenu jer će u suprotnom proizvoditi listove lošijeg okusa. Ova biljka najbolje uspijeva na lakim pjeskovitim i srednje teškim tlima pH neutralne ili alkalne reakcije.

Agrotehničke mjere pri uzgoju rukole

Obrada zemljišta za rukolu je slična kao i za drugo lisnato povrće. Osnovna obrada izvodi se na dubinu 20 cm, uz kvalitetnu površinsku pripremu jer se rukola gotovo isključivo proizvodi direktnom sjetvom iz sjemena, a sjeme je veoma sitno (masa 1 000 sjemenki je oko 15 g). Gnoiji se sa oko 60 - 80 kg/ha dušika, 60 - 80 kg/ha fosfora i 100 - 120 kg/ha kalija. Njega usjeva se sastoji od međuredne obrade i navodnjavanja.

Sjetva rukole

Može se sijati od veljače do rujna u više navrata uz razmak redova 15 – 30 cm, a prorjeđuje se na 5- 10 cm biljka od biljke. Dubina sjetve je oko 1 cm. Niče za nekoliko dana.

Berba i skladištenje rukole

Za 40 – 60 dana može se brati. Lisne se rozete čupaju, operu i prodaju u vezicama ili se listovi režu i prodaju slično kao matovilac. Na 1m2 može se postići prinos do 2 kg. 

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Rukola - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

COLTIVATA

RIGA