Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Portulak

Sinonim: Obični tušanj, tušt, polegnuti portulak | Engleski naziv: Common Purslane | Latinski naziv: Portulaca oleracea L. spp. sativa (Haw.)

Portulak

Portulak je jednogodišnja, sukulentna (pohranjuje vodu u svojim listovima) biljka, visine 15 - 30 cm. Stabljika je sočna, razgranjena, polegla ili se uzdiže i svijetlozelene ili crvenkaste boje. Listovi su sočni, obrnuto jajoliki, sjajni i glatki. Gornji sjede na stabljici nasuprotno, a donji izmjenično. Cvjetovi su sitni, sa žučkastim vjenčićem, pojedinačni ili po 2 – 3 u pazušcima listova. Tobolac je s poklopcem, dužine oko 5 mm. Sjemenke su crne i bubrežaste. One klijaju kasno u proljeće, iz dubine tla 0,5 – 2 cm, i nakon 40 godina. Masa 1 000 sjemenki je 0,1 gram. Cvjeta od srpnja do listopada.

Sije se na sunčanom mjestu, a voli pjeskovitu dobro dreniranu zemlju. Biljka može tolerirati loše uvjete zbijenog tla i suše te je otporan na visoke i niske temperature. Portulak vrlo brzo raste, pa se može rezati već nakon 3 – 4 tjedna. Nakon rezanja ponovno bujno raste. Može se naći kao korov u raznim usjevima na oranicama, zatim u vrtovima, vinogradima, voćnjacima i na ruderalnim staništima (uz putove i ograde, na šljunkovitim mjestima i sl.).

Učinak na ljudsko zdravlje

Bogat je omega-3 masnim kiselinama, spo­jevima koji se uglavnom nalaze u ribljim uljima. Omega-3 kiseline jačaju imunološki i kardiovasku­larni sustav. Tušanj ima i protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju te sprečava stvaranje ugrušaka krvi u arterijama. Bogat je i antioksidansima koji štite od uzročnika raka i štetnog djelovanja slobod­nih radikala, a usporava i starenje. Tušanj može po­moći i u reguliranju razine kolesterola u krvi. Budući da opušta glatke mišiće, djeluje na smanjivanje krv­nog tlaka. Sluzi ove biljke smiruju infekcije i upale u crijevima te infekcije mokraćnog trakta. Preporučljiv je i protiv žgaravice, gastritisa, ali i zatvora. Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sred­stvo protiv bolova. Izvana se može rabiti za liječenje grčeva u mišićima. U prehrani se rabe mladi sočni listovi i izdanci visine 3 – 5 cm. Tušanj ne bi trebalo rabiti u prevelikim količi­nama jer sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege.

Portulak - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

ZELENOLISNI

ŽUTOLISNI

Portulak @ KLUB

Tušt (Portulaca oleracea) vrlo vrijedan u zdravoj prehrani, a lak za uzgoj. #RularFoto#

Tušt (Portulaca oleracea) vrlo vrijedan u zdravoj prehrani, a lak za uzgoj. #RuralFoto #Priroda

Pamukova sovica (Helicoverpa armigera) je izuzetno polifagna vrsta koja se hrani na oko 250 različitih vrsta biljaka. Kod nas je poznata je kao velika štetočina kukuruza i paprike, a u odsustvu domaćina razvija se i na korovskim vrstama, koje joj omogućavaju da zaokruži životni ciklus. Na slikama su...

+3