Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Maslačak

Sinonim: Ljekoviti maslačak, gorko zelje, talijanska salata | Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom. Listovi su prizemni, u rozeti, duguljasti, nazubljeni ili duboko perasto urezani. Glavice su široke 3 – 5 cm, pojedinačne, s brojnim, žutim, jezičastim cvjetovima. Sjemenke su dugovječne. Biljka proizvede 3 000 – 8 000 roški. Masa 1 000 roški iznosi 0,50 – 0,75 grama. Cvjeta od sječnja do listopada. Može se naći na umjereno vlažnim do suhim livadama i pašnjacima, vrtovima, oranicama i ruderalnim staništima. Mlade su biljke dobra krma. Mladi listovi bogati su bjelančevinama, željezom, vitaminom C i provitaminom A.

Agroekološki uvjeti

Raste po vrtovima uglavnom kao korov po livadama i po zapuštenim oranicama, dakle, voli otvoren i sunčan položaj te mu odgovaraju razni tipovi tala. Razmnožava se sjemenom od proljeća do jeseni te dijeljenjem korjena u proljeće. Sije se u lipnju i pognoji kompostom. Prvi nježni listovi ranih izbojaka daju blago gorku, ali vrlo zdravu salatu koja potiče izmjenu tvari. Listovi kasnije postaju gorki i nejestivi.

Cvjetove beremo u razdoblju cvjetanja (od ožujka do svibnja, ovisno o području), listove beremo prije nego maslačak počne cvjetati, dok se korijenje vadi u rano proljeće ili kasno ljeto (ranu jesen). Tada sadrži veliku količinu inulina, koji povoljno djeluje na probavu. Listovi i korijenje suše se na hladnom i prozračnom mjestu ili u pećnici na 40 °C.

Maslačak - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

ŠIROKOLISNI

Maslačak @ KLUB

USKRSNI OBIČAJI ZAGREBAČKE OKOLICE Uskrs je proslava najvećeg kršćanskog blagdana i proslavu dolaska proljeća i novog početka. A u krajevima gdje se još uvijek živi od zemlje i brižno njeguje tradicija, Uskrs je prava riznica narodne baštine. U koji god dio zagrebačke okolice zavirili u ovo svečano...

+2

#RuralFoto #Životinje Ira u polju maslačaka kod Našica

Ovaj prvi je od negdje doletio. Ili se sam izmetnuo tako raskošan, i na ovoj suši... Jedini takav u bašči. A drugi ljepotanović je starog, seljačko-urbanovskog roda, divan u svojoj jednostavnosti. Uz maslačak, najdraži cvijet. Suncokret!

+2

Vedrine u Samoboru Ličku siranu Vedrine uspješno vode dva bračna para koji su ušli u zahtjevan posao stočarstva iz ljubavi prema Lici. Godišnje prerađuju oko 180.000 kg mlijeka, imaju više od trideset proizvoda na tržištu. Milana Mileusnić, glavna sirarica u obiteljskoj sirani Vedrine, kaže da su uv...

+3

Pčelice rade. Grijeh je koristiti herbicid u ovoj fazi, a mnogi voćari to rade. Plus, maslačak privlači rutavu bubu koja manje napada cvijet voćaka.

+3

Visnja, maslacak, bela rada, babino uvo, bela ljubičica, bela rada... Proleće se ne šali...

+7