Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Luk kozjak

Sinonim: ljutika | Engleski naziv: Shallot | Latinski naziv: Allium ascalonicum L.

Luk kozjak

Kozjak se najviše uzgaja u kućnim vrtovima i nema većeg značaja za tržište. Kod nas je raširen u priobalnom području, gdje se upotrebljava kao mladi luk, lukovice se koriste tijekom jeseni i zime, a sitnije se lukovice mariniraju. Razlikuje se od luka po manjim lukovicama koje rastu u skupini po 3 – 20 na istoj stabljici.

Razmnaža se vegetativno sitnijim lukovicama, koje brzo nakon sadnje diferenciraju postrne pupove. Svaki od njih stvara svoju 'lažnu stabljiku' i listove, koji su nešto manji od luka, ali inače imaju iste karakteristike. U toj se fazi koristi kao mladi luk. U povoljnim uvjetima za 60 – 75 dana formiraju se lukovice.

Sadi se obično na gredice po 4 do 5 redova, s međurednim razmakom od 30 cm i razmakom u redu od 15 – 20 cm, ovisno o bujnosti ekotipa. Kozjak može podnijeti temperature do -8 °C, pa se može saditi u jesen u listopadu ili studenom ili u proljeće čim to vremenske prilike dopuste, na 4 – 5 cm dubine. Lukovice namijenjene za sadnju u proljeće čuvaju se na 8 – 12 °C.  Kozjak dozrijeva sredinom ljeta u srpnju ili početkom kolovoza, a bere se, dorađuje i skladišti kao i luk iz lučica. Prinosi lukovica mogu biti 20 – 30 t/ha.

Izvor:

  •  R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Luk kozjak - Sorte

ukupno: 4, aktivno: 1, neaktivno: 3

DANSKI KOZJAK

DOMAĆI

ECHALOTE DE JERSEY

RUSKI KOZJAK