Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Loboda

Sinonim: jestiva loboda, planinski špinat, francuski špinat | Engleski naziv: Sorrel | Latinski naziv: Atriplex hortensis L. convar. hortensis

Loboda

Loboda je jednogodišnja zeljasa biljka od koje se za konzumaciju koristi lišće i mladi postrani izboji. Uzgaja se u obiteljskim vrtovima, a u manjoj mjeri prodaje se na lokalnim tržnicama. Lišće i mladi izboji koriste se na isti način kao špinat.

Ima dubok, razgranat korijen i rozetu od 6 – 8 listova. Cvjetna stabljika visine je do 1,5 m, listovi su jednostavni, trokutastog ili srcolikog oblika, a cvat je metlica s mnogo žučkastih ili ružičastih cvjetova. Oprašuju se vjetrom. Sjeme je okruglo i spljošteno, promjera oko 2 mm i apsolutne težine 4 – 6 g.

Agroekološki uvjeti za uzgoj lobode

Za nicanje lobode potrebno je minimalno 10 °C. Bolje podnosi visoke temperature od špinata, a osjetljivija je na kasne proljetne mrazeve. Ravnomjerna opskrba vodom omogućuje razvoj većeg i kvalitetnijeg lišća, pa je mjera navodnjavanja pri uzgoju poželjna. Dobro uspijeva na dubokom, strukturnom tlu uz pH 6 – 7,4, na sunčanim, ali i blago zasjenjenim položajima.

Agrotehničke mjere pri uzgoju lobode

Dobre pretkulture su joj rajčica, paprika i krumpir. Za proljetnu sjetvu brazda se tanjura u jesen, a za jesensku sjetvu dodaje se mineralno NPK gnojivo (prema analizi tla) u količini od 350 - 400 kg/ha formacije 8:16:24 ili 8:26:26. Potrebno je izvršiti jednu prihranu dušičnim gnojivom koja ne smije biti izvršena prekasno. Na težim tlima dobro je formirati uzdignute gredice, a površina mora biti izravnata i fine mrvičaste strukture da se omogući što ravnomjernija dubina sjetve.

Gnojidba

Gnojidba lobode ovisi o zalihama hraniva u tlu, a mora se voditi računa i o biljnim ostacima prethodne kulture, koja može ostaviti znatnu količinu hraniva. Na dobro opskrbljenom tlu s oko 30 mg fosfora i približno isto toliko kalija na 100 g tla te 0,10 - 0,30 % ukupnog dušika, prinos lobode najviše ovisi o gnojidbi dušikom. Gnojidba kalijem u obliku kalijeva klorida ima prednost jer klor smanjuje nakupljanje nitrata u lišću. Na srednje opskrbljenom tlu dušikom za gnojidbu lobode ne bi trebalo koristiti više od 100 kg/ha čistog dušika, i to prvenstveno u sulfatnom ili amidnom obliku.

Njega nasada

Tijekom vegetacije provodi se međuredna obrada, a nakon završetka prorjeđivanja prihrani se dušičnim gnojivom na bazi 40 kg čistog dušika po hektaru. Kad se pojavi cvat, korisno ga je odstraniti jer ta mjera pospješuje razvoj listova.

Sjetva lobode

U kontitnentalnim područjima sije se u drugoj polovici travnja uz razmak redova 30 – 50 cm i oko 10 cm u redu. Za oko 6 tjedana razvije se rozeta i tada se počinje brati te se tako ujedno i prorjeđuje sklop na oko 25 – 30 cm razmaka između biljaka.

Berba i skladištenje lobode

U početku se beru cijele rozete listova čupajući ili režuči u zoni korijenova vrata. Kada se izduži cvjetna stabljika, pobiru se listovi i mlade sekundarne grane. U dobrim uvjetima može se ubrati do 2,5 kg lišća po m2.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Loboda - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3

DEEP BLOOD RED

DOMAĆA ZELENA LOBODA

TRIUMF