Leća

Sinonim: - | Engleski naziv: Lentil | Latinski naziv: Lens culinaris Medik. (sin. Lens esculenta Moench Erwum lens L.)

Leća

Leća se najviše uzgaja u Indiji. Lakše je probavljiva od graha, a vrijedna je namirnica s oko 25 % bjelančevina i do 60 % ugljikohidrata. Najbrže procvate pri dužini dana od 15 – 16 sati. Dužina vegetacije ranih kultivara je 80 – 110 dana, a kasnih kultivara 125 – 189 dana.

Ima razgranat korijen na kojem su prisutne kvržišne bakterije. Stabljika je razgranata, poluuspravna i visoka 14 – 40 cm. Listovi su parno perasti s 4 – 7 pari sitnih ovalnih liski. Cvjetovi su leptirasti, pojedinačni ili po 2 – 4 na pojednimo koljencu, bijele, ružičaste ili ljubičaste boje. Mahuna je plosnata, glatka, s tupim vrhom, do 2 cm duljine s 1 do 2 sjemenke, oblika leće, žute, crvenkaste ili smeđe boje.

Agroekološki uvjeti za uzgoj leće

Temperatura

Leća je biljka tople klime. Osjetljiva je na niske temperature i već za blagog mraza strada. Minimalna temperatura nicanja iznosi 15 °C, a optimalna 18 – 21 °C. Pri temperaturi 24 °C i umjerenoj vlagi zraka i tla, najbolji je rast i razvoj leće.

Voda

Nema većih zahtjeva prema vodi. Dobro podnosi sušu, ali i stagnirajuću vodu nakon obilnog pljuska. Na nedostatak vode osjetljiva je u vrijeme cvatnje, oplodnje i nalijevanja zrna.

Tlo

Uspijeva na različitim tipovima tala, podnosi bazična i malo zaslanjena tla. Najbolja su plodna strukturna i duboka tla.

Agrotehničke mjere u uzgoju leće

Plodored

Na istu površinu leća ne bi trebala doći prije 4 do 5 godina. Najbolje pretkulture su joj okopavine (krumpir, šećerna repa) gnojene stajskim gnojivom.

Obrada tla

Obrada tla obavlja se kao i za sve druge mahunarke. Tijekom jeseni tlo se mora orati do 30 cm dubine i površinski sloj mora biti dobro usitnjen jer se leća sije vrlo plitko.

Gnojidba

Dušična gnojiva upotrebljavaju se u manjim količinama i to samo radi osiguranja biljke dušikom u prvim fazama razvoja. Kasnije ona same usvaja atmosferski dušik te na taj način podmiruje svoje potrebe. Prilikom osnovne gnojidbe najbolje je dodati od 500 do 600 kg NPK 7-14-21 ili 8-16-24.

Njega nasada

S obzirom na to da se leća sije vrlo rano, rijetko se sije u suho tlo. Ako se to dogodi, nakon sjetve treba obaviti valjanje. Ako se stvori pokorica, potrebno ju je rotacijskim ili laganim drljačama uništiti.

Sjetva leće

Sije se u kasno proljeće, kada prođe opasnost od mrazeva. U mehaniziranoj proizvodnji sije se žitnom sijačicom, uz razmak redova 17,5 – 30 cm sa 65 – 90 kg/ha sjemena, ovisno o apsolutnoj težini i upotrebnoj vrijednosti. Bolje je sijati na uži razmak između redova, oko 12 cm, da bi se dobro iskoristila vegetacijska površina, ubrzalo pokrivanje tla i tako smanjilo gubljenje vode iz tla i zakorovljavanje. Dubina sjetve iznosi oko 3 – 5 cm.

Žetva leće

Žanje se kada su mahune u donjem dijelu potpuno zrele i sjeme im se osipa ili dvofazno, kada mahune požute, a one donje budu još čvrste. Ostavlja se u zbojevima oko 10 dana da sjeme nadzori, a nakon toga se vrši adaptiranim žitnim kombajnima. Nakon žetve sjeme leće obično ima povećan sadržaj vode, pa ju prije uskladištenja treba sušiti na ispod 14 % vode.

Prinosi leće vrlo su varijabilni, a ovise o kultivaru i uvjetima uzgoja te mogu biti od 340 – 1 500 kg/ha.

Izvor:

  • Prof. dr. sc. M. Gagro; Ratarstvo obiteljskog gospodarstva – Žitarice i zrnate mahunarke; Zagreb, 1997.
  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Leća - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

ANICIA

DOMAĆA LEĆA

Leća @ KLUB

Prodajem lekovita jaja japanskih prepelica za konzum I lecenje. Lekovitost ovih jaja je na siroko poznata, preporucuje se deci kao I odraslima. Na svakom nasem pakovanju nalazi se upustvo za upotrebu. Jaja su 100% oplodjena. Prepelice u redovnoj ishrani imaju voce I povrce, proizvedeno na sopstvenom...

Kad se odlučite baviti nekim poslom, potražite pokazatelje da ta osoba posluje iz pravih razloga. Pomalo mi je teško progutati kada naletim na "stručnjake“ koji nastoje pomoći svojim kupcima, a dogodi se da im samo žele "uvaliti" sjeme, žicu, infrastrukturu itd. Osoba koju angažirate da vam pomogne...

Pod pojmom steriliteta kod pasa podrazumevaju se svi oblici neplodnosti muških i ženskih životinja. Sterilitet je češći u ženki i može biti privremen ili trajan, a mnogo češće je stečen nego urođen. Uzroci steriliteta su mnogobrojni , a sterilitet je posledica negativnog dejstva mnogih egzogenih i e...

Berba grožđa u vrtu terase Oleander Na terasi Oleander zagrebačkog hotela Esplanade uz visoke mjere opreza i manji krug uzvanika održana je jedinstvena jesenska berba grožđa i predstavljanje prvog limitiranog izdanja butelja Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade i potpisom Vlade Krauthakera,...

+3

'Vina uz žlicu' Sve je bilo spremno, ali su inicijatori eno gastro projekta 'Vina uz žlicu', novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, zajedno s Karolinom Pavić, vlasnicom zagrebačkog bistroa Veganšpek morali pričekati dane između dva "napada Korone" Oni su konačno došli, pa se okupila probrana ekip...

+4