Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kupus kineski

Sinonim: - | Engleski naziv: Chinese cabbage | Latinski naziv: Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.

Kupus kineski

Kupus kineski, kao što mu i ime kaže, potječe iz Kine. U Europu su ga donijeli misionari u 19. stoljeću. Isprva se koristilo orginalno ime pe-tsai, što na mandarinskom kineskom jeziku znači bijelo povrće.

Kineski kupus ima tanak i žiličast korijen, a cijela biljka je visoka 30 cm. Ovalni listovi imaju izraženo središnje rebro bijele ili ružičaste boje. U Europi se najviše uzgajaju tipovi koji stvaraju glavicu ovalnog ili cilindričnog oblika svijetlozelene do tamnozelene boje.

 

Agroekološki uvjeti uzgoja kineskog kupusa

Temperatura

Za vegetativni rast potrebna je minimalna temperatura od oko 7 °C. Optimalne temperature su 12 – 22 °C, a više temperature odgađaju glavičenje i smanjuju kvalitetu, pa nastaju rahle glavice i razvija se rubna palež lišća.

Svjetlost

Veći intezitet svjetla pospješuje razvoj šireg lišća i ranije glavičenje. Pri nižem intezitetu svjetla listovi su uži, što smanjuje prinos.  

Voda

Zbog brzog rasta i velike mase lišća kineski kupus traži mnogo vode. Za siguran i kvalitetan prinos potrebno je 150 – 260 mm vode. Potrebno je redovito navodnjavanje.

Tlo

Kineski kupus može dobro uspijevati na svim tlima gdje uspijevaju i druge kupusnjače, osim na jako laganim i jako teškim tlima. Osjetljiv je na stagniranje vode i na pokoricu. Za tla kiselija od pH 6 preporučuje se primjena vapna. Može se uzgajati u kontinentalnom i mediteranskom području i najpovoljnija je sadnja u jesen tako da se obere prije pojave jačih mrazeva.

Agrotehničke mjere uzgoja kineskog kupusa

Plodored

Kineski kupus se ne smije saditi na isto mjesto najmanje 3 godine. Dobro se uklapa u plodosmjenu nakon mladog krumpira, graška i mahuna, a u jesen ostavlja mogućnost dobre pripreme tla za ozime kulture ili za zimsku brazdu.

Obrada tla

Može se uzgajati izravnom sjetvom ili iz presadnica. Osnovna obrada tla ne treba biti dublja od 30 cm. Za oba načina uzgoja u predsjetvenoj pripremi, vrlo je važno da površinski sloj tla bude dobro izravnan i fine mrvičaste strukture, a prije sjetve ili sandnje umjereno vlažan.

Gnojidba

Ovisno o kultivaru, načinu i razdoblju uzgoja kineski kupus može postići prinos do 50 kg/ha, pa gnojidbu treba uskladiti sa stanjem hraniva u tlu i očekivanim prinosom. Preporučuje se 129 kg/ha dušika, 80 – 100 kg/ha fosfora i 250 kg/ha kalija, a dušik treba primjeniti u 2 do 3 obroka. Dobro reagira na folijarnu primjenu uree (5 kg/ 100 l vode uz primjenu 500 – 600 l/ha).

Njega nasada 

Uz međurednu obradu, kada se biljke dobro ukorijene, obično se prihranjuje dušikom i kultivira.  

Sjetva / sadnja kineskog kupusa

Za izravnu sjetvu potrebna je precizna sijačica jer je sjeme vrlo sitno. Sije se na međuredni razmak od 40 – 50 cm, a razmak u redu iznosi 10 – 15 cm, ili u kućice na razmak 30 – 40 cm s oko 3 sjemenke u kućicu na 2 – 3 cm dubine. Za 1 ha potrebno je 0,4 do 0,8 kg sjemena.

Presadnice se sade na otvoreno kada se temperature tla i zraka ustale iznad 10 °C, a to bude u kontinentalnom području u drugoj polovici travnja, a u mediteranskom području od početka travnja. U slučaju zahlađenja nasad se prekriva agrotekstilom ili perforiranom PE folijom. Sigurniji je jesenski uzgoj. Međuredni razmak iznosi 40 – 50 cm, a razmak u redu 35 – 50 cm.

Berba i skladištenje kineskog kupusa

Bere se kada postigne potrebnu veličinu i kompaktnost glavice. Rani kultivari u proljetnom uzgoju imaju masu glavice od 0,5 do 1 kg, a moraju se ubrati prije nego što počnu prorastati. Srednje kasni i kasni kultivari postignu masu od 1 – 2 kg, iako glavice mogu biti i veće i teže. Prinos ranih kultivara u proljetnom i jesenskom uzgoju može biti 20 – 40 t/ha, a srednje kasnih i  kasnih i do 80 t/ha. Za tržište se obično bere selektivno 2 do 3 puta. Bere se glavica sa 2 do 3 ovojna lista.

Prije pakiranja i otpreme na tržište uklone se vanjski ovojni listovi i glavice se pakiraju u letvarice ili kutije po 10 kg. Pojedinačne glavice mogu se pakirati u perforirane PE vrećice, što pridonosi boljoj održivosti na prodajnom mjestu. Kineski kupus može se skladištiti u hladnjači na temperaturi od 0 – 2 °C i pri relativnoj vlazi zraka od 95 %. Nakon 2 do 3 mjeseca skladištenja čišćenjem može otpasti do 40 %.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Kupus kineski - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 2, neaktivno: 1

BILKO

GRANNAT

RICHI