Karda

Sinonim: - | Engleski naziv: Cardoon | Latinski naziv: Cynara cardunculus L.

Karda

Karda je višegodišnja biljka s dubokim, razgranatim korijenom i lancetastim (dlakavim i bodljikavim) lišćem koje čini rozetu. Cvjetovi su skupljeni u cvat i svijetlo ljubičaste boje, a plod je ahenij. U 1 g može biti 20 – 30 plodova, odnosno sjemenki. Po okusu je slična artičoki.

Agroekološki uvjeti za uzgoj karde

Temperatura

Minimalna temperatura rasta karde iznosi 7 – 8 °C, a optimalna 16 – 18 °C. Biljka može podnijeti blage niske temperature ispod 0 °C.

Voda

Za vrijeme ljetnih suša i visokih temperatura bez navodnjavanja ulazi u mirovanje. U to vrijeme potrebno je navodanjavati svaka 2 tjedna sa po 400 – 500 m3 vode/ha.

Tlo

Najbolje uspijeva na dubokim, strukturnim i prozračnim tlima uz pH 6,5 do 7.

Agrotehničke mjere u uzgoju karde

Plodored

Karda se uzgaja 3 do 4 godine na istom mjestu.

Obrada tla

Za višegodišnji nasad potrebna je duboka obrada tla do 40 cm s podrivanjem.

Gnojidba

Za višegodišnji uzgoj pri zasnivanju nasada preporučuje se primjena organskih gnojiva (stajski gnoj, kompost) 50 – 70 t/ha te 1,9 kg/ha dušika, 0,3 kg/ha fosfora i 2,4 kg/ha kalija. Prije zasnivanja nasada startne količine fosfora i kalija daju se dublje u tlo, a količine potrebne tijekom vegetacije dodaju se u prihrani.

Njega nasada

Mjere njege tijekom vegetacije sastoje se od međuredne obrade, prihrane, a u ljetnom razdoblju navodnjavanje.

Sjetva / sadnja karde

Karda se može uzgajati kao jednogodišnja ili višegodišnja kultura, i to iz sjemena, zelenih reznica, ukorijenjenih reznica sa spavajućim pupovima ili dijeljenjem busena. Ako se uzgaja iz sjemena, sije se u ožujku ili travnju na međuredni razmak 120 cm i 30 – 40 cm u redu, na 3 – 5 cm dubine s 2 – 3 kg sjemena/ha.

Berba i skladištenje karde

Od sjetve ili proljetne sadnje do berbe treba 6 – 9 mjeseci. Tri do četiri tjedna prije planirane berbe karda se izbjeljuje. Najstariji je način da se biljke zagrnu zemljom do 2/3 visine ili se rozete omotaju crnom PE folijom, tako da 1/3 vrhova lišća ostane slobodna. Bere se samo unutarnji dio biljke. Taj dio prema trgovačkim normama teži 1,5 – 3 kg, a ima 9 – 14 listova.

Od ubrane rozete prikrate se vrhovi lišća, rozeta veže vrpcom ili gumicom, a više njih veže se u snopove za prijevoz. Mogu se pakirati u odgovarajuće kutije ili letvarice. U hladnjači na 0 °C i 90 – 95 % relativne vlage zraka može se održati do 2 mjeseca.

Izvor: R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Karda - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

VIOLET DE PROVANCE

Karda @ KLUB

Pozdrav novi sam na ovom forumu dal...

+8