Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Grah zrnaš

Sinonim: Fažol | Engleski naziv: Shell bean | Latinski naziv: Phaseolus vulgaris L.

Grah zrnaš

Grah zrnaš u unutrašnjosti mahune ima čvrsti pergamentni sloj i celulozne niti (konci). Kultivari visokoga graha zrnaša koriste se u domaćinstvima i manjim gospodarstvima, gdje se najviše uzgajaju uz kukuruz na rubovima parcela.

U sjevernim područjima sije se krajem travnja ili početkom svibnja, a u južnim područjima mjesec dana ranije. Osjetljiv je na na kiselu reakciju tla (kalcifikacija). Nije poželjno uraniti i sijati u hladno tlo jer uz veću vlagu u tlu sjeme može propasti. Posije li se u zagrijano tlo, nicanje će biti brže, a manja je vjerojatnost da ga napadne kakva bolest.

Na istu površinu može se sijati tek nakon 4 - 5 godina. Najbolje je sijati iza okopavina. Posebno treba paziti da se ne sije na površinu gdje je prethodna kultura bio kukuruz. Razlog je što postoji opasnost od ostataka korištenog herbicida.

Odgovara mu plodno humusno tlo s dovoljno vapna i dobre propusnosti za vodu. Budući da na korijenu ima simbiotske bakterije, neće biti potrebna gnojidba stajskim gnojem. Bakterije koriste dušik iz zraka, pa se on dodaje samo u početnoj fazi rasta, dok se bakterije na korijenu ne razviju i počmu fiksirati (uzimati, koristiti) dušik iz zraka, obično prije početka cvatnje. Sije se u redove razmaka 50 - 60 cm, a razmak između zrna iznosi 10 cm. Prosječna dubina sijanja je 3 – 5 cm. Sorte se dijele prema krupnoći i prema boji zrna. 

Izvori:

  • prof.dr.sc. Mladen Jurišić; AGRO-BASE CD
  • Gospodarski list

Grah zrnaš - Sorte

ukupno: 13, aktivno: 1, neaktivno: 12

AGATE

ALIDA

CARSON

ČREŠNJEVAC

KRISTINA

KUTJEVAČKI RANI

LINGUA DI FUOCO

MAKSIMIRSKI

RIBNIČAN

SLAVONSKI ZELENI GRAH

SPINEL

TETOVAC

VOLCANO