Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Grah mahunar visoki

Sinonim: Fažol | Engleski naziv: Climbing French bean | Latinski naziv: Phaseolus vulgaris L.

Grah mahunar visoki

Grah mahunar visoki nema čvrsti pergamentni sloj i celulozne niti (konci). Zbog povinute stabljike uzgajaju se uz oslonac. Uzgaja se i u združenoj sjetvi s kukuruzom, na sklopu upola manjem nego za uzgoj kukuruza u čistoj kulturi.

Od visokih sorata graha mahunara žute boje i plosnatih mahuna najraširenija je sorta Jeruzalemska, zelene boje plosnatih mahuna te sorta Necores. Od visokih sorta graha mahunara zelenih mahuna okruglog presjeka dosta je proširena sorta Precores.

Kultivari visokog graha mahunara namijenjeni su prvenstveno za domaćinstva i za prodaju na tržištu u svježem stanju. Imaju veću rodnost, dulje razdoblje berbe, ali za uzgoj trebaju potporu, što znači veća ulaganja. Koriste se i za uzgoj u zaštićenim prostorima. Prednost imaju kultivari dugih, ravnih, žutih ili zelenih mahuna, okruglog ili ovalnog presjeka, ovisno o potražnji na tržištu.

U sjevernim područjima sije se krajem travnja ili početkom svibnja, a u južnim područjima mjesec dana ranije. Osjetljiv je na kiselu reakciju tla (kalcifikacija). Visoke sorte beru se ručno u više navrata kako dospijevaju u tehnološku zriobu, a prinos im je u pravilu dvostruko veći od niskih sorata.

Izvori:

  • prof.dr.sc. Mladen Jurišić; AGRO-BASE CD
  • Burza voća i povrća

Grah mahunar visoki - Sorte

ukupno: 9, aktivno: 1, neaktivno: 8

BLUE LAKE

GOLDMARIE

JERUZALEMSKI

MERAVIGLIA DI VENEZIA A GRANO NERO

MEZZA RAMA DI CIPRO

NECORES

POBOLJŠANA INDIJANA

PRECORES