Celer bjelaš (rebraš)

Sinonim: - | Engleski naziv: Celery | Latinski naziv: Apium graveolens L. var. rapaceum Mill.

Celer bjelaš (rebraš)

Celer  bjelaš (rebraš) na cijeni je kao vrlo vrijedna ljekovita biljka. Fantastičnog je okusa i sirov. Za konzumaciju se koriste lisne peteljke i lišće.

Uzgaja se iz presadnica, a one se uzgajaju kao i one od celera korjenaša. Ponegdje se celer rebraš sadi u jarke, pa se kasnije pri medurednoj obradi malo nagrče. Budući da je sezona moguće berbe celera rebraša duža, od srpnja do prvih jačih mrazeva i sadnju treba organizirati u više navrata od početka svibnja do kraja lipnja, čemu treba prilagoditi i uzgoj presadnica. Za ranu berbu sadi se gušće (11 - 17 biljaka po četvornom metru), a za kasniju berbu rjeđe (8 - 10).

U tehnološkoj zriobi celera rebraša rozeta lišća potpuno je razvijena, a peteljke vanjskih listova jedre su i krhke. Ako se zakasni s berbom peteljke vanjskih listova postanu spužvaste i više nisu za upotrebu. Za raniju potrošnju celer rebraš može se brati i prije maksimalnog razvoja rozete, a minimalne težine pripremljenog za europsko tržište jest 150 g.

Bere se ručno rezanjem u zoni korijenova vrata i pri tome se odstrani nekoliko vanjskih listova. Zatim se odreže gornje lišće, tako da su peteljke duge 40 cm, što omogućuje pakiranje u standardne letvanice. Oprani i ohlađeni celer rebraš prodaje se ili cijeli, ili posebno pakirane vanjske peteljke, a posebno "srca". Potpuno razvijena i očišćena rozeta može imati 500 - 700 g, a prinos 30 - 50 t/ha.

Celer rebraš može se skladištiti na temperaturi od 0 do 1 °C i pri 98 % relativne vlage zraka 4 - 8 tjedana, a na temperaturi od 5 °C (rashladna vitrina) do 2 tjedna.  U intenzivnoj proizvodnji uz navodnjavanje može se dobiti tri otkosa s ukupnim prinosom od 55-60 t/ha.

Celer bjelaš (rebraš) - Sorte

ukupno: 4, aktivno: 1, neaktivno: 3

Amsterdamse Donkergroene

GIANT PASCAL

LATHOM SELF BLLANCING

UTAH 52.70

Za pregled svih sredstava zaštite bilja za biljnu vrstu Celer bjelaš (rebraš).