Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je njegova proizvodnja u Hrvatskoj tek u začecima. Zbog lošeg naziva koji dolazi iz engleskog jezika (sweet potato) krivo ga se povezuje s krumpirom, s kojim ne dijeli porodicu. U prehrani se upotrebljava kuhan ili pečen, a sadržava mnoštvo ugljikohidrata, vitamina (A, C, E, B6) i minerala (Cu, Mn, K, Fe). Budući da sadržava vrlo malo masti, idealna je prehrana sportašima. Koriste se mladi listovi i vršci biljke te sekundarna zadebljanja korijena, koja se često pogrešno nazivaju gomoljima. Ubraja se među najvažnije poljoprivredne kulture u svijetu.

Morfološke osobine batatata

Batat je zeljasta trajnica. Lišće je izduženo i često srcolikog oblika. Korijen je duguljast i lagano ušiljen te može biti žute, narančaste, crvene, smeđe pa i ljubičaste boje. Budući da pripada porodici slakova, daje sličan cvijet oblika tube, bijele boje s ljubičastim krugom na bazi cvijeta uz stabljiku.

Agroekološki uvjeti uzgoja batata

Temperatura

Uzgoj batata moguć je i na kontinentalnom i mediteranskom dijelu Hrvatske.

Voda

Mlade je biljke odmah po sadnji potrebno navodnjavati ukoliko im nije prirodno osigurana dovooljna količina vode. U toku uzgoja potrebno je paziti na količinu vode i navodnjavati samo u slučaju suše, budući da će prevelika količina vode u zoni korijena uzrokovati smanjenje prinosa. Optimalna je količina oborina od 750 do 1.000 mm godišnje.

Tlo

Najbolji se rezultati postižu na pjeskovito – ilovastim i slabo skeletnim tlima karakterističnim za Primorje i Dalmaciju. Preporučuju se neutralna do blago kisela tla (pH 6).

Tehnologija uzgoja batata

Plodored

Ukoliko se batat sadi na istoj parceli, preporuča ga se vratiti na zemljište nakon četiri godine.

Priprema tla

Za uzgoj je batata važna jesenska obrada tla, koja se obavlja na 40 cm dubine i ostavlja u otvorenoj brazdi. U proljeće se brazda zatvara te formiraju gredice. Slijedi postavljanje PE filma te sustava za navodnjavanje kapanjem. Preproruča se koristiti niske gredice i PE film širine 120 cm na blago nagnutim terenima, a na ravnim terenima visoke gredice i PE film širine 140 do150 cm. Batat je izuzetno osjetljiv na primjenu zemljišnih herbicida te ih se preporučuje uklanjati ručno.

Ishrana

Batat ima manje zahtjeve prema gnojidbi od ostalih povrtnih kultura. U proljetnoj pripremi tlo je potrebno gnojiti mineralnim gnojivom - i to s 50 kg dušika, 100 kg fosfora i 150 kg kalija po hektaru.

Sadnja batata

Uzgoj batata obavlja se iz presadnica, koje se oko 15. ožujka sade u mediteranskom prostoru (ukoliko je temperatura tla iznad 10 °C), a oko 15. svibnja na kontinentalnom dijelu Hrvatske. Uobičajeni je razmak sadnje 120 x 30 – 40 cm, što čini sklop od 20.000 do 27.000 biljaka po hektaru. Mlade je biljke odmah po sadnji potrebno navodnjavati te nastaviti s navodnjavanjem idućih 7 do 10 dana. Tokom uzgoja vodu treba pažljivo dodavati i to samo u slučaju suše, budući da se prevelika količina vode u zoni korijena očituje u smanjenju prinosa.

Berba i prinos batata

Batat se vadi kada većina korijenova dosegne više od 150 grama, što se može očekivati 100 do 130 dana nakon sadnje. Razdoblje vađenja je od kolovoza do listopada i treba se obaviti preije mraza. Znak tehnološke zrelosti korijena je bijeli sok koji curi kada se posijeku vriježe. Jedna biljka daje do tri kilograma korijena i u komercijalnoj proizvodnji prinos može biti od 20 do 50 tona po hektaru. Berba listova batata moguća je i nekoliko puta godišnje.

Uporaba batata

Batat se u prehrani može koristiti kao samostalno jelo ili kao prilog. Korijen se često upotrebljava za pripremu pekmeza, štrudli i pita, a može se jesti i svjež. Listovi se mogu upotrijebiti kao i špinat. Česta je njegova uporaba u farmaceutskoj industriji za izradu dijetetskih proizvoda, a koristi se i kao stočna hrana.

Izvor:

Batat - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

Boniato

Za pregled svih sredstava zaštite bilja za biljnu vrstu Batat.

Batat @ KLUB

Bit će paradajza, paprike, krastavaca, a možda i batata :)

+5

Bicolor batat Bicolor sweet potatos

+5

#mojepovrce #ekoforija Moje povrće ili kako sam u mjesec dana izolacije konačno pokrenula svoju Ekoforiju i preselila na selo. Netom prije apokalipse došla sam raditi svoj posao na vixu, Ionako sam freelancer pa zašto ne iskoristiti malo odmaka za dušu i piksu. Ubrzo uslijedilo je opsadno stanje, lo...

+45

koji je slađi, pureći il' pileći batak? #agroplayboy #pavoš

Za koji dan dok vrijeme dopusti prve presadnice batata idu na isporuku. Jedne su spremne druge dolaze , popunjavamo kvotu do kraja. Cijena 2kn do 1000 komada iznad 1.80kn. Sve informacije i rezervacija na e-mail bojan@agrobatat.hr 091/3091654 WhatsApp. AgroBatat Suhopolje

+3

Petak 26.04 dostavljamo presadnice batata za Istru (Pula-Labin-Pazin-itd) Cijena je 2kn do 1000 komada iznad 1000 komada 1.80kn po presadnici. Narudžbe na broj 091 309 1654 ili na e-mail bojan@agrobatat.hr AgroBatat Suhopolje.

Vrijedne članice Udruge žena ''Graničarke'' predstavile su domaću hranu od batata - kruh, kolače, pite, rezance, marmelade i druga fina jela na dvodnevnoj manifestaciji “Dani batata” u Cirkveni.

+12

Prvi put sam posadila batat. Ovo je rezultat, velik kao glava :'D

Crni paradajz, bamija, bob, batat krompir su neke od neobičnih vrsta biljaka koje se gaje na imanju Zorana Pavlovića u Bariču.

+3

Ako je suditi po mom batatu, bice ovo rodna godina...