Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Pelin

Sinonim: Gorki pelin, turski neven, gorčika, obsienac, osinać, pelen, pelim, absint, akšenac | Engleski naziv: Wormwood | Latinski naziv: Artemisia absinthium L.

Pelin

Pelin je višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Compositae). Povijesna zanimljivost povezuje pelin s božicom Artemidom, boginjom lova i ženskoga zdravlja, po kojoj je biljka i dobila svoj latinski naziv Artemisia absinthium. Stotinama je godina korišten kao insekticid i lijek za tegobe probavnog sustava - listovi i cvjetovi biljke suše se te zahvaljujući sadržaju aktivnih tvari i tanina smanjuju probavne smetnje, osobito bolove u želucu. Zbog svog kemijskog sastava listovi ne podliježu procesima truljenja te se često upotrebljavaju u antiseptičkim pripravcima.

Morfološke osobine pelina

Stabljika je pelina čvrsta i razgranata, prekrivena dlačicama, ponekad gotovo drvena pri bazi. Može narasti od 50 do 100 cm, a raste u formi grma. Listovi su zagasito zeleni i perasto razdijeljeni. Cvjetovi su sitni i uspravni, svjetložute boje. Cvatu od srpnja do listopada. Listovi i cvijet su vrlo gorki, karakterističnog mirisa, dok korijen ima topao i aromatičan okus. Zbog morfološke sličnosti s ambrozijom često ga se nehotice iskorjenjuje.

Agrokološki uvjeti uzgoja pelina

Temperatura

Pelin traži veliku količinu sunčevog svjetla, ali ne preporuča se trajno izlaganje izravnom sunčevom djelovanju. Stoga je dobro osigurati sjenu. Uzgaja se u uvjetima umjereno tople klime, a razvoju pogoduju topli i osunčani tereni.

Voda

Pelin je kultura vrlo otporna na sušu i nema velike zahtjeve prema vodi.

Tlo

Najbolji se rezultati u uzgoju postižu na tlu koje je suho i dobro drenirano. Pelin preferira plodna, srednje teška tla. Iako se može dobro uzgajati i na relativno slabo plodnom tlu, odgovaraju mu tereni s većom količinom dušika. Preporučuju se blago kisela do neutralna tla (pH 6,1 do 7,5).

Razmnožavanje i sjetva pelina

Prirodno se pelin razmnožava vjetrom, a u svrhu konvencionalnog uzgoja moguće je razmnožavanje obaviti korištenjem dijelova korijena starije biljke, obično u jesen. Također je moguće koristiti reznice ili sjeme. Sjetva se sjemena također obavlja u jesenskom periodu. Razmak između sadnih mjesta trebao bi iznositi 50 do 60 cm. Pelin cvjeta krajem srpnja sve do početka ljeta.

Berba i prinos pelina

Za berbu pelin dozrijeva u srpnju i kolovozu. Postupak je potrebno obaviti za suhog i lijepog vremena, ukoliko je moguće. Prilikom berbe skida se gornji zeleni dio, ostavljajući na terenu niže dijelove stabljike. Berbu listova potrebno je obaviti prije cvatnje.

Uporaba pelina

Konzumacija pelina potiče apetit i pospješuje probavu. Trudnice i dojilje trebale bi se savjetovati s liječnikom prije uporabe. Osobe s tegobama žgaravice i gastritisa također pelin ne bi trebale koristiti u svojoj prehrani. Čisto je ulje pelina otrovno, ali prilikom konzumacije u preporučenim količinama, nema opasnosti za zdravlje. Za uporabu u kulinarstvu pelin je previše gorak te se upotrebljava u proizvodnji alkoholnih pića.

Izvor:

Pelin - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

Lambrook Mist

Lambrook Silver